szerző:
hvg.hu

Ukrajnából és Kínából érkeznek a legtöbben, derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat friss statisztikájából.

Jelentősen megugrott 2017-ben a kiadott munkavállalási engedélyek száma és azon külföldi munkavállalóké is, akik foglalkoztatása csupán bejelentéshez kötött – írta az Mfor az NFSZ statisztikája alapján.

2017-ben összesen 9274 munkavállalási engedélyt adtak ki harmadik országbeli állampolgárok részére, ami közel ezerrel nagyobb szám az előző évinél. A nem uniós tag, de európai országból érkezőknek 2098 engedélyt adtak ki 2017-ben a 2016-os 2790 engedély helyett, és még drasztikusabban csökkent a nem EU-szomszédos országból érkezőknek kiadott engedélyek száma (1839 engedély után 790). Megduplázódott viszont az Európán kívüli országból érkezők részére kiadott engedélyek száma: 3513 engedély után 7176-ot adtak ki a hatóságok 2017-ben.

A szomszédos országok esetében a visszaesés annak köszönhető, hogy a legtöbb szerb és ukrán állampolgárt szezonális, 90 napot nem meghaladó munkaszerződéssel foglalkoztatták, és ez nem engedélyhez kötött. Emellett a kormány bizonyos hiányszakmák esetében engedélyezte a szerb és ukrán állampolgárok hazai foglalkoztatását munkaerőpiaci vizsgálat nélkül is, így őket a Bevándorlás és Menekültügyi Hivatal tartja számon.

2017-ben a legtöbb engedélyt zömében Ázsiából érkezők számára adták ki (Kína 1625, Vietnám 912, Thaiföld 589). A korábbi időszakhoz képest 173 százalékkal nőtt azok száma, akik külföldiként a fővárosban vállaltak munkát, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében viszont 76 százalékkal csökkent az engedéllyel foglalkoztatottak száma.

A külföldiek elsősorban a feldolgozóiparban helyezkednek el, de a kereskedelem, a gépjárműjavítás, a vendéglátás, valamint kommunikáció területén is sokan vállaltak munkát.

A munkáltatók 2017-ben 13 056 külföldi, szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező munkavállalót jelentettek be, mely 2010 óta nem látott rekord. Legnagyobb számban román állampolgárokat jelentettek be (3889 fő), de a számuk csökkent 2016-hoz képest. Négyszeresére nőtt viszont az ukrán bejelentettek száma (789-ről 3246-ra). A korábbi 83 után 2017-ben 672 Szerbiából érkező dolgozót jelentettek le a cégek.

A új külföldi vendégmunkást az építőipar és az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység ágazata szívta fel.

A kormány tavaly félmilliárd forintot költött el ukrán munkavállalók idecsábítására. A szakértők arra figyelmeztetnek: a külföldi vendégmunkások ugyan enyhítik a munkaerőhiány, de bérletörő hatásuk van.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
O1G-sre cserélte a Momentum egy kecskeméti rádió logóját

O1G-sre cserélte a Momentum egy kecskeméti rádió logóját

Most Szicíliában vehet egy kávé áráért házat, de teljesítenie kell hozzá egy feltételt

Most Szicíliában vehet egy kávé áráért házat, de teljesítenie kell hozzá egy feltételt

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Összeütközött két orosz Szu–34-es vadászbombázó

Összeütközött két orosz Szu–34-es vadászbombázó

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Kizárhatják a Barcelonát a Király Kupából

Kizárhatják a Barcelonát a Király Kupából