szerző:
hvg.hu

A pénzügyminiszter szerint március-áprilisra lehet meg a hónapok óta ígért gazdaságvédelmi akcióterv.

Ideje volt felminősíteni Magyarországot – így reagált szombat délelőtti sajtótájékoztatóján a pénzügyminiszter arra a hírre, hogy pénteken este a Standard and Poor's egy fokozattal, BBB-re javította a magyar adósság besorolását. Varga Mihály kiemelte: a hitelminősítő a magyar gazdaság évek óta tartó kiegyensúlyozott és stabil növekedésével indokolta döntését, amelyben azt is elismerte, hogy hazánk külső sérülékenysége és az államadósság is folyamatosan csökken, köszönhetően a kormány unortodox gazdaságpolitikájának.

Túlzás lenne azonban azt állítani, hogy a kormány maradéktalanul elégedett azzal, hogy a hitelminősítő elismerte politikáját. Varga elmondta: a több mint két évvel az előző felminősítés után meghozott döntést jócskán megelőzte a piac, hiszen az már korábban beárazta a magyar fundamentumok javulását – folyamatosan alacsony szinten van a magyar állampapírok kamatfelára. A pénzügyminiszter szerint ezért legalább két fokozattal kellett volna javítani a besoroláson. Ehhez képest az S&P csak egyet lépett, és a kilátás is stabil, vagyis a következő értékeléskor, az év második felében aligha lehet számítani további felminősítésre. Az indoklásban is 24 hónapos időtávon prognosztizált a hitelminősítő, amely arra az esetre ígért további felminősítést, ha a magyar gazdaság belső teljesítménye érdemben javul. Jó hír, hogy – ugyancsak 24 havi időtávban – leminősítést csak akkor tart elképzelhetőnek, ha a külső körülmények drasztikusan romlanak.

Arra azonban Varga is rámutatott, hogy az elemzés nem csak dicséreteket tartalmazott a kormány számára. A növekedés mértékét például a kormány számításaival és a nemzetközi szervezetek előrejelzésével ellentétben visszafogottabbra becsüli, ami mögött főként a hazai népesedési folyamatok alakulását, illetve a versenyképességet visszafogó egyes tényezőket látja – mondta el, és hozzátette: ezek orvoslására akcióterveket dolgoz ki a kormány.

Más kérdés, hogy amíg a családvédelmi akciótervet már ismertette a miniszterelnök, a gazdaságvédelmi programról annak ellenére nem lehet tudni semmit, hogy azt már 2018-ban szükségesnek látta a kormány, 2019 elején pedig Orbán Viktor is azt ígérte, mostanra már elfogadja a kabinet. Varga Mihály ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, túl korai a részletekről bármit mondani, várhatóan március-áprilisra lesz kész terv (ekkor kelle egyébként az EU felé benyújtani a középtávú gazdaságpolitikai programot megalapozó konvergenciaprogramot is, és ekkorra készülhet el a jövő évi költségvetésre irányuló javaslatcsomag is). Azt azért hozzátette: a versenyképességi program intézkedései rímelni fognak majd a családvédelmi akcióterv pontjaira.

A versenyképességet javító lépések fontosságát emelte ki a felminősítés után kiadott közleményében a Magyar Nemzeti Bank alelnöke is. Nagy Márton ugyanakkor azt írta: a felminősítés segíti Magyarország monetáris politikájának folytatását. Ennek fókuszában jelenleg az infláció áll, célja ugyanakkor a külső sérülékenység további csökkentése a devizaadósság leépítésével és a belföldi, főként lakossági állampapír-állomány növelésével. Ennek fontosságát is elismerte az Standard and Poor's.

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A rádióban is adni fogják a rendőrség animációs filmjét

A rádióban is adni fogják a rendőrség animációs filmjét

"Ha közéjük tartozol, tartani kell a szádat"

"Ha közéjük tartozol, tartani kell a szádat"

159 ezer nyertes szelvény lett az ötös lottón

159 ezer nyertes szelvény lett az ötös lottón

Egy ikonikus 7 üléses autó, amire viszont nem jár az állami támogatás

Egy ikonikus 7 üléses autó, amire viszont nem jár az állami támogatás

54 sosem látott, furcsa állatfaj maradványaira bukkantak Kínában

54 sosem látott, furcsa állatfaj maradványaira bukkantak Kínában

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön