szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

A Méker Kft. azt is megfontolja, hogy megvalósítsa-e egyáltalán azt a fejlesztést, amire a pénzt kérte. Eddig nem történt egyetlen kapavágás sem a mátészalkai sertéstelepnél.

Emlékezetes: 123 millió forintot nyert el 2017-ben Kósa Lajos anyjának cége egy, a sertéstartó telepek korszerűsítését támogató pályázaton. A finanszírozást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és a magyar állam biztosította, a Méker Kft.-nek megítélt összeg volt az ötvenedik legnagyobb, amit ezen a címen fizettek ki.

Csakhogy most kiderült: egy évvel az után, hogy a Méker Kft. nyert a pályázaton, a cég vezetői úgy döntöttek, hogy lemondanak a támogatásról – tudta meg a hvg.hu. Az erről szóló levelet maga Szilágyi Gábor, a vállalat ügyvezetője küldte el nekünk. Ezt a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága 2018. október 3-án küldte el a cégnek, egyetlen nappal az után, hogy a Méker Kft. jelezte: nem tart igényt a támogatásra. A hatóság tudomásul vette a kérelmet, a támogatási jogviszony így órákkal a kérelem benyújtása után megszűnt.

©

A Méker 251 millió forintot szánt arra, hogy korszerűsítse a sertéstelepét. A pályázat szabályai szerint a támogatás összege legfeljebb a beruházás teljes árának felét jelentheti, vagyis a 123 millió forint kimondottan jó arányt jelentett volna. Különösen úgy, hogy vissza nem térítendő támogatásról volt szó. A cég egyébként ezen kívül egyetlen pályázaton nyert a 2014-2020 közötti uniós támogatásokat összefogó Széchenyi 2020 programban: védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának megőrzésére ítéltek oda nekik 3 millió forintot.

Amikor megkérdeztük a cég vezetőit arról, hogy a támogatás lemondása után más forrásokból korszerűsítik-e a sertéstelepet, Szilágyi Gábor azt válaszolta: egyelőre nem történt semmi ezzel kapcsolatban. Sőt, mivel sertéspestis van Magyarországon és az EU több más pontján is, "nagyon megfontoljuk", hogy lesz-e egyáltalán korszerűsítés – tette hozzá.

Zöldségesből állattenyésztő, veszteségből nyereség

A Méker Kft.-t még 1993-ban alapították, fő tevékenysége zöldség és gyümölcs nagykereskedeleme volt. A nagy változás 2015 nyarán történt: a nyugdíjazása előtt védőnőként, majd bölcsődei vezetőként dolgozó Kósa Lajosné Bacskó Katalin ekkor, fél évvel a nyolcvanadik születésnapja előtt vásárolta be magát a cégbe. A vállalkozásnak attól kezdve hirtelen meglódult a szekere.

  • 2013-ban, két évvel Kósa Lajosné érkezése előtt 491 ezer forint veszteséggel zárta az évet, az értékesítés nettó árbevétele 1,8 millió forint volt.
  • 2014-ben az árbevétel változatlanul 1,8 millió forint volt, az évet viszont megúszta a cég 32 ezer forint mínusszal.
  • 2015-ben bevásárolta magát a cégbe Kósa Lajosné, az árbevétel pedig hirtelen megugrott 1,8 millióról 77,1 millió forintra. Az évet még így is veszteséggel zárták: 458 ezer forintot vitt el a cég. A saját tőke hirtelen megnőtt 70 ezer forintról 66 millióra
  • 2016-ban még az előző évi árbevételt is több mint triplájára sikerült növelni, 255 millió forintra, és ekkor már jött a profit is: 31 millió forint lett az éves nyereség.
  • 2017-ben pedig (az eddigi utolsó évben, amelyről ismertek a pénzügyi adatok) az árbevétel már 304 millió forint volt, ebből 30 millió forint nyereség maradt.

A Méker Kft.-nek az Opten adatai szerint most három résztulajdonosa van: Kósa Lajosné, valamint egy harmincas éveiben járó testvérpár, Szilágyi Gábor és Szilágyi Balázs. Róluk a Népszava korábban azt írta, hogy a Kósa család egy távolabbi ágához tartoznak. Szilágyi Balázs 2013-ban lett a cég tagja, a bátyja két évvel később, Kósánéval egyszerre érkezett.

A Méker Kft. telephelye Mátészalka közelében
©

Nekik már volt családi tapasztalatuk a sertéstenyésztésben: még 1994-ben a nagyapjuk alapította meg a Szatmárhús Kft.-t, amely (már Szalka-Pig Kft. néven) 2013-ra egy rosszul elsült hitelfelvétel miatt gyakorlatilag összeomlott. A felszámolást 2014-ben indították meg, a mátészalkai sertéstelepét elárverezték volna, de nem volt rá jelentkező.

Fél évvel később a Méker főtevékenységét megváltoztatták zöldség-gyümölcs nagykereskedésről sertéstenyésztésre, újabb fél év múlva pedig beszállt Kósáné, a Méker megvette a sertéstelepet azon az áron, amivel a Szalka-Pig tartozott, így a régi családi cég elkerülte a bedőlést. Hogy erre miből volt pénz, arról nem nyilatkoztak a tulajdonosok.

Aztán lett egy motor is

Azt tavaly novemberben, tehát már az után, hogy a cég lemondott az állami támogatásról, írta meg a 24.hu, hogy a Méker három nagy értékű járművet is lízingel. Ezek közül a legérdekesebb tétel egy K1600-as típusú BMW motorkerékpár, amelynek az ára extrákkal együtt a 9 millió forintot is meghaladhatja. Nem csak az volt a furcsa ebben, hogy a motorkerékpárra nem nagyon van szükség a sertéstenyésztéshez, hanem az is, hogy Kósa Lajos egy ugyanilyen típusú motorral jelent meg a Fidesz velencei frakcióülésén. (A politikus vagyonnyilatkozatában két BMW motor is szerepelt, de egyik sem ez a típus.)

©

Hogy miért van szüksége egy ilyen cégnek luxusjárművekre, és hogy Kósa használta a motort, arról a képviselő akkor annyit válaszolt: „a Méker Befektetési és Tanácsadó Kft. magánszemélyek tulajdonában álló vállalkozás, minden felvilágosításért forduljon a cég ügyvezetőjéhez.” Szilágyi Gábor pedig azt írta kérdésünkre: a cég járműveit Kósa Lajos

nem használta, nem használja és nem is használhatja, mivel nem áll semmilyen kapcsolatban a Méker Kft.-vel.

A család céghálója legutóbb tavaly novemberben bővült. Akkor egy gabonatermesztő cég alakult, a Bászna Gabona Kft.-nek az Opten szerint négy tulajdonosa van: a Méker Kft., valamint Szilágyi Gábor, Szilágyi Balázs, illetve Kósa Karolina Éva, a képviselő nővére, aki egyébként orvos.

Vezetőkép: Kósa Lajos kapar egy perzselt disznót a Kismacsi Közösségi Ház udvarán, ahol a Debreceni Nyugdíjas Egyesület tagjai télvégi disznótoros napot tartottak 2010. március 13-án

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!