szerző:
Sztojcsev Iván

A Méker Kft. azt is megfontolja, hogy megvalósítsa-e egyáltalán azt a fejlesztést, amire a pénzt kérte. Eddig nem történt egyetlen kapavágás sem a mátészalkai sertéstelepnél.

Emlékezetes: 123 millió forintot nyert el 2017-ben Kósa Lajos anyjának cége egy, a sertéstartó telepek korszerűsítését támogató pályázaton. A finanszírozást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és a magyar állam biztosította, a Méker Kft.-nek megítélt összeg volt az ötvenedik legnagyobb, amit ezen a címen fizettek ki.

Csakhogy most kiderült: egy évvel az után, hogy a Méker Kft. nyert a pályázaton, a cég vezetői úgy döntöttek, hogy lemondanak a támogatásról – tudta meg a hvg.hu. Az erről szóló levelet maga Szilágyi Gábor, a vállalat ügyvezetője küldte el nekünk. Ezt a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága 2018. október 3-án küldte el a cégnek, egyetlen nappal az után, hogy a Méker Kft. jelezte: nem tart igényt a támogatásra. A hatóság tudomásul vette a kérelmet, a támogatási jogviszony így órákkal a kérelem benyújtása után megszűnt.

©

A Méker 251 millió forintot szánt arra, hogy korszerűsítse a sertéstelepét. A pályázat szabályai szerint a támogatás összege legfeljebb a beruházás teljes árának felét jelentheti, vagyis a 123 millió forint kimondottan jó arányt jelentett volna. Különösen úgy, hogy vissza nem térítendő támogatásról volt szó. A cég egyébként ezen kívül egyetlen pályázaton nyert a 2014-2020 közötti uniós támogatásokat összefogó Széchenyi 2020 programban: védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának megőrzésére ítéltek oda nekik 3 millió forintot.

Amikor megkérdeztük a cég vezetőit arról, hogy a támogatás lemondása után más forrásokból korszerűsítik-e a sertéstelepet, Szilágyi Gábor azt válaszolta: egyelőre nem történt semmi ezzel kapcsolatban. Sőt, mivel sertéspestis van Magyarországon és az EU több más pontján is, "nagyon megfontoljuk", hogy lesz-e egyáltalán korszerűsítés – tette hozzá.

Zöldségesből állattenyésztő, veszteségből nyereség

A Méker Kft.-t még 1993-ban alapították, fő tevékenysége zöldség és gyümölcs nagykereskedeleme volt. A nagy változás 2015 nyarán történt: a nyugdíjazása előtt védőnőként, majd bölcsődei vezetőként dolgozó Kósa Lajosné Bacskó Katalin ekkor, fél évvel a nyolcvanadik születésnapja előtt vásárolta be magát a cégbe. A vállalkozásnak attól kezdve hirtelen meglódult a szekere.

  • 2013-ban, két évvel Kósa Lajosné érkezése előtt 491 ezer forint veszteséggel zárta az évet, az értékesítés nettó árbevétele 1,8 millió forint volt.
  • 2014-ben az árbevétel változatlanul 1,8 millió forint volt, az évet viszont megúszta a cég 32 ezer forint mínusszal.
  • 2015-ben bevásárolta magát a cégbe Kósa Lajosné, az árbevétel pedig hirtelen megugrott 1,8 millióról 77,1 millió forintra. Az évet még így is veszteséggel zárták: 458 ezer forintot vitt el a cég. A saját tőke hirtelen megnőtt 70 ezer forintról 66 millióra
  • 2016-ban még az előző évi árbevételt is több mint triplájára sikerült növelni, 255 millió forintra, és ekkor már jött a profit is: 31 millió forint lett az éves nyereség.
  • 2017-ben pedig (az eddigi utolsó évben, amelyről ismertek a pénzügyi adatok) az árbevétel már 304 millió forint volt, ebből 30 millió forint nyereség maradt.

A Méker Kft.-nek az Opten adatai szerint most három résztulajdonosa van: Kósa Lajosné, valamint egy harmincas éveiben járó testvérpár, Szilágyi Gábor és Szilágyi Balázs. Róluk a Népszava korábban azt írta, hogy a Kósa család egy távolabbi ágához tartoznak. Szilágyi Balázs 2013-ban lett a cég tagja, a bátyja két évvel később, Kósánéval egyszerre érkezett.

A Méker Kft. telephelye Mátészalka közelében
©

Nekik már volt családi tapasztalatuk a sertéstenyésztésben: még 1994-ben a nagyapjuk alapította meg a Szatmárhús Kft.-t, amely (már Szalka-Pig Kft. néven) 2013-ra egy rosszul elsült hitelfelvétel miatt gyakorlatilag összeomlott. A felszámolást 2014-ben indították meg, a mátészalkai sertéstelepét elárverezték volna, de nem volt rá jelentkező.

Fél évvel később a Méker főtevékenységét megváltoztatták zöldség-gyümölcs nagykereskedésről sertéstenyésztésre, újabb fél év múlva pedig beszállt Kósáné, a Méker megvette a sertéstelepet azon az áron, amivel a Szalka-Pig tartozott, így a régi családi cég elkerülte a bedőlést. Hogy erre miből volt pénz, arról nem nyilatkoztak a tulajdonosok.

Aztán lett egy motor is

Azt tavaly novemberben, tehát már az után, hogy a cég lemondott az állami támogatásról, írta meg a 24.hu, hogy a Méker három nagy értékű járművet is lízingel. Ezek közül a legérdekesebb tétel egy K1600-as típusú BMW motorkerékpár, amelynek az ára extrákkal együtt a 9 millió forintot is meghaladhatja. Nem csak az volt a furcsa ebben, hogy a motorkerékpárra nem nagyon van szükség a sertéstenyésztéshez, hanem az is, hogy Kósa Lajos egy ugyanilyen típusú motorral jelent meg a Fidesz velencei frakcióülésén. (A politikus vagyonnyilatkozatában két BMW motor is szerepelt, de egyik sem ez a típus.)

©

Hogy miért van szüksége egy ilyen cégnek luxusjárművekre, és hogy Kósa használta a motort, arról a képviselő akkor annyit válaszolt: „a Méker Befektetési és Tanácsadó Kft. magánszemélyek tulajdonában álló vállalkozás, minden felvilágosításért forduljon a cég ügyvezetőjéhez.” Szilágyi Gábor pedig azt írta kérdésünkre: a cég járműveit Kósa Lajos

nem használta, nem használja és nem is használhatja, mivel nem áll semmilyen kapcsolatban a Méker Kft.-vel.

A család céghálója legutóbb tavaly novemberben bővült. Akkor egy gabonatermesztő cég alakult, a Bászna Gabona Kft.-nek az Opten szerint négy tulajdonosa van: a Méker Kft., valamint Szilágyi Gábor, Szilágyi Balázs, illetve Kósa Karolina Éva, a képviselő nővére, aki egyébként orvos.

Vezetőkép: Kósa Lajos kapar egy perzselt disznót a Kismacsi Közösségi Ház udvarán, ahol a Debreceni Nyugdíjas Egyesület tagjai télvégi disznótoros napot tartottak 2010. március 13-án

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kutatók: az ember attól még nem felnőtt, hogy elmúlt húszéves

Kutatók: az ember attól még nem felnőtt, hogy elmúlt húszéves

Javult a helyzet, kevesebben haltak meg rákban az EU-ban

Javult a helyzet, kevesebben haltak meg rákban az EU-ban

Mi történt az elvonó után? Curtis-dokumentumfilmmel jelentkezik a Tv2

Mi történt az elvonó után? Curtis-dokumentumfilmmel jelentkezik a Tv2

Szépen hízott Csányi Sándor agrárcége

Szépen hízott Csányi Sándor agrárcége

Elfogták az utrechti lövöldözés harmadik gyanúsítottját

Elfogták az utrechti lövöldözés harmadik gyanúsítottját

Áprilisban tárgyal a CEU és a bajor egyetem az együttműködésről

Áprilisban tárgyal a CEU és a bajor egyetem az együttműködésről