szerző:
hvg.hu

Rabok építették fel a menekülttáborból átalakított börtönt, és a berendezéseket is maguk gyártották. Pintér Sándor szerint itt végre beteljesülhet a munkaalapú raboskodás is, és mindenkinek jut hely bőven. Az elítélteknek és a börtönőröknek is.

Bár évek óta tervezi a kormány börtönök építését, eddig néhány büntetés-végrehajtási intézmény bővítésén túl nem sikerült belevágni az építkezésekbe. Tavaly ugyan kiírtak a kormányberuházásokra közbeszerzést, de az ajánlatok túl drágák voltak, így egy évvel ezelőtt, átmenetileg, lefújta a projektet a kormány. Pedig sürgős volna a bővítés, hiszen a börtönök túlzsúfoltak, kevés a börtönőr is. Az előbbi miatt ráadásul az elítéltek sorra kártérítést követelnek. A kormány az Emberi Jogok Európai Bíróságának egy három évvel ezelőtti ítélete után alkotta meg a magyar kártalanítási eljárás jogi kereteit. Az elmúlt években több ezren éltek panasszal, így az államnak is sürgős, hogy a fogvatartottak elhelyezésének körülményein mielőbb javítsanak.

©

A kiskunhalasi börtönt tavaly ősszel kezdték el építeni, és lényegében pár hónap alatt felhúzták azt. Igaz, nem az alapoknál kellett kezdeni, mivel egy eredetileg laktanyaként működő, később menekülttáborrá átalakított épületkomplexumot kellett úgy átalakítani, hogy az a büntetés-végrehajtás követelményeinek megfeleljen. Az építkezésen fogvatartottak dolgoztak, ők készítették a facsavaros szárítókat, és az ablakokat eltakaró kilátásgátlókat is. Az egyik épületben egy varroda fog működni, itt az egészségügy és a büntetés-végrehajtási intézmények számára készítenek majd ágyneműket, munkaruhát. A tervek szerint a csúcsra járatáskor akár száznál is többen dolgozhatnak itt.

A beruházást a Belügyminisztérium cége, a BV Holding Kft. bonyolította, ez volt az első önálló, komplex munkája, ami összesen 1,6 milliárd forintba került.

A börtönt Pintér Sándor adta át, aki a BV Holding Kft. csoportvezetőjét ki is tüntette. A belügyminiszter szerint a kiskunhalasi börtön a legkorszerűbb intézmény lett az országban, minden nemzetközi előírásnak megfelel. A túlzsúfoltságon is enyhítenek, de Pintér régi vágya, a rabok munkavégzése is bővülhet.

Arról, hogy a tervezett további börtönök mikor épülnek, nem beszélt Pintér, de azt elmondta, hogy rövidesen egy börtönkórház készülhet el. Azt is hangsúlyozta a miniszter a büntetés-végrehajtási beruházásokkal kapcsolatban, hogy csak ott épülnek börtönök, ahol az önkormányzatok önkéntesen vállalják ezt.

A dolgozói létszámot feltöltötték, amelynek felét a helyi toborzóirodán keresztül vették fel. A többiek egyelőre a korábbi munkahelyük városából, Kalocsáról ingáznak. Pintér nekik azt ígérte, hogy kijárja a kormánynál a két város közötti út felújítását.

A kiskunhalasi börtön egyelőre üres, hétfőn fog beköltözni kétszázötven elítélt nő. Az intézményben egyébként majdnem ötszáz elítélt fér el.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Lázár János beugrott Orbánhoz, és ha már ment, ajándékot is vitt – fotók

Lázár János beugrott Orbánhoz, és ha már ment, ajándékot is vitt – fotók

Kis híján meghalt a kínai nő, aki intravénásan adott be magának gyümölcslevet, hogy egészségesebb legyen

Kis híján meghalt a kínai nő, aki intravénásan adott be magának gyümölcslevet, hogy egészségesebb legyen

Koszovóba tartott ez a majdnem vadonatúj, de lopott 5-ös BMW

Koszovóba tartott ez a majdnem vadonatúj, de lopott 5-ös BMW

Az Alkotmánybíróság lecsapott Makádra

Az Alkotmánybíróság lecsapott Makádra

Ahmed H. még mindig Magyarországon van

Ahmed H. még mindig Magyarországon van

Volt felcsúti focistával alapítottak új céget Mészárosék

Volt felcsúti focistával alapítottak új céget Mészárosék