Gyükeri Mercédesz
Gyükeri Mercédesz

Nem talált visszaélést a 4-es metró építéséhez nyújtott hitellel kapcsolatban a finanszírozó Európai Beruházási Bank. Az EU bankja, amely tavaly majdnem 900 millió eurót bocsátott Magyarország rendelkezésére, kedvező feltételekkel nyújt kölcsönt akár állami nagyprojektekhez, de a paksi bővítéssel kapcsolatban nem kereste meg a kormány.

"Általában meghatározott célokra adunk hitelt, ezért nem lenne szerencsés, ha belső vitákba szállnánk be, a kormányzati intézmények és a kormány közötti viszony az ország szuverén dolga. Az természetesen fontos, hogy az előírások teljesüljenek – például fizessék vissza a kölcsönt. Ha az átszervezés miatt ez veszélybe kerül, akkor lépünk közbe" – így reagált a hvg.hu-nak nyilatkozva Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Tudományos Akadémia és a kormány közötti, a kutatóintézetek finanszírozása miatti vita érinti-e az MTA finanszírozására a szervezettől felvett kölcsönt. Az alelnökkel budapesti látogatásán, éppen az MTA épületében beszélgettünk.

Az EIB korábban két ciklusban (2012–2014 és 2015–2017) nyújtott hitelt az MTA működésének finanszírozására. A két, jelenlegi árfolyamon összesen csaknem 89 milliárd forintos, hosszú lejáratú kölcsön az intézmény kutatási tevékenységét fedezte.

Vazil Hudák
©

Nem az MTA azonban az egyetlen olyan EIB által finanszírozott terület, amellyel kapcsolatban problémák merültek fel. Az EU országok által tulajdonolt bank nyújtott korábban kölcsönt a 4-es metró építéséhez is. A projekttel kapcsolatban az EU csalásellenes hivatala állapította meg, hogy visszaélések történtek.

Ezek azonban nem a hitelt, hanem a vissza nem térítendő uniós támogatást érinthették. Mint Baranyay László, az EIB korábbi alelnöke, igazgatóságának tagja elmondta: a bank maga is folytat vizsgálatokat – akár bejelentés alapján –, együttműködik az OLAF-fal is. A magyar ügylettel kapcsolatban azonban eddig egyetlen elmarasztaló döntés sem született az EIB-nél.

Pedig az EIB jó ideje hitelez a magyar állam, vagy magyarországi fejlesztések számára. EIB-hitelt vett már fel az állam az MTA finanszírozásán túl az uniós támogatások nemzeti önrészének a fedezésére, de a Diákhitelt is ilyen kölcsönből folyósítják. 1990 óta 176 projektet finanszíroztak, összesen 17,9 milliárd euró értékben.

2018-ban a bankcsoport (ennek az EIB-n kívül a kkv-hitelezéssel foglalkozó Európai Beruházási Alap a tagja) 891 millió eurónyi magyarországi hitel kihelyezéséről írt alá megállapodást. Az EIB 10 nagyprojekthez kínált pénzt, közte a Budapest Airport, a budapesti távhőrendszer fejlesztéséhez.

2018 sorozatban az ötödik rekordév volt Magyarországon a beruházási alapnál: a finanszírozás összege ugyanis az előző évi kétszeresére, 144 millió euróra nőtt. Ez 6000 magyar kkv-t érintett, az alap magyarországi tranzakciói a várakozások szerint több mint 608 millió euró összegű beruházást mozgósítanak.

És még egy rekord: 355,4 millió euróról írtak alá megállapodást a Juncker-terv, hivatalos nevén az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) keretében. A 2015-ben indított program rizikós nagyprojekteket és kkv-hiteleket biztosít a bank garanciájával 2020-ig. Magyarországon viszonylag későn, 2018-ban írták alá az első ilyen megállapodást. Vazil Hudak szerint erre magyarázat, hogy a régióban a vissza nem térítendő támogatások népszerűek, „meg kellett tanulni ennek a programnak az előnyeit is”.

©

Annál is inkább, mivel 2020 után egyre nagyobb szerepet kaphat az ilyen típusú finanszírozás, méghozzá úgy, hogy már nem elkülönült alapként, hanem a hétéves költségvetés részeként folytatják tovább a beruházási tervet.

Hudák Budapesten nem csak a bank éves tevékenységét mutatta be, de tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel is a jövőbeni projektekről. Ezek közül a legfontosabb egy V4-es fejlesztés lehet, a Budapestet Pozsonnyal, Ostravával és Varsóval összekötő gyorsvasúthálózat. Ennek határidejéről vagy költségeiről még nem esett szó, jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány készül, amelyhez szintén segítséget nyújt az EIB – mondta el az alelnök, hozzátéve, hogy egy a visegrádi országok saját „Juncker-tervét” igyekeznek kialakítani.

A paksi bővítéshez azonban mindeddig nem igényelt pénzt vagy hitelgaranciát a kormány, pedig a Magyar Villamos Műveknek amúgy van EIB-kölcsöne – erősítette meg Baranyay László, aki azt is hozzátette, a bank jelenleg érvényes szabályzata szerint adhatnának kölcsönt atomergia-beruházásokra – kérdés, ez a jövőben hogyan változik.

Ha már változás: Vazil Hudák beszélt a Brexitről is. A britek kilépése komoly érvágást jelent a bank számára, a szigetország ugyanis csaknem 44 milliárd euróval járult hozzá az EIB alaptőkéjéhez. Ezt a lyukat a többi 27 tagország tömi be: mint elmondta, a legtöbb országgal már megszületett a megállapodás a hozzájárulás megnöveléséről. Magyarországon ezt Varga Mihály pénzügyminiszter hagyta jóvá.

Az ideális helyzet ezért is az lenne a bank számára, ha a korábbi megállapodás szerint lezajlana a Brexit – tette hozzá a szlovák alelnök –, hiszen nem csak a rendezetlen kilépés, de a halasztás is bizonytalan helyzetet teremtene.

A hvg.hu az Európai Parlamenttel együttműködve számol be ebben a fél évben az uniós intézmények tevékenységéről, a közösséget érintő döntésekről, és ezek hatásairól. Az EP a tartalomért nem vállal felelősséget.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

"Egy pizzát se lennének képesek elhozni, nemhogy a Brexitet"

Ha minden a terv szerint halad, az Egyesült Királyság szűk egy hónap múlva kilép az Európai Unióból. Csakhogy a kilépésről szóló kérés benyújtása óta eltelt két évben az összes ezzel kapcsolatos terv kútba esett, és ma már a csodával lenne határos, ha sikerülne tartani a menetrendet. A londoni parlamentnél tüntetők mindenesetre várják a csodát. Velük beszélgettünk.

Földrengésjelző is lesz a Xiaomi új okostelefonjaiban

Földrengésjelző is lesz a Xiaomi új okostelefonjaiban

Megtaláltuk a kormány egyik legsunyibb csalárdságát

Megtaláltuk a kormány egyik legsunyibb csalárdságát

Beperelték Kövért, egy módosítással máris megszüntetnék az ilyen perek lehetőségét

Beperelték Kövért, egy módosítással máris megszüntetnék az ilyen perek lehetőségét

Új cég lesz a Jaguar Land Rover magyar importőre

Új cég lesz a Jaguar Land Rover magyar importőre

Eladó az éjkék ruha, amelyben Diana hercegnő Travoltával táncolt

Eladó az éjkék ruha, amelyben Diana hercegnő Travoltával táncolt

Álnéven próbál ismerkedni a miskolci édesanyát összeverő exkatona

Álnéven próbál ismerkedni a miskolci édesanyát összeverő exkatona