szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tavaly létrehozott Televíziós Film Mecenatúra összesen 7 milliárdot kapna idén a költségvetésből egy törvénytervezet szerint, ebből 6,5 milliárdot oszthatnak szét az alkotások között.

A költségvetési bizottságon keresztül kerül a parlament elé az úgynevezett Televíziós Film Mecenatúra költségvetése, az új filmalapnak 7 milliárdot szánnak – derül ki a parlament honlapjára feltett előterjesztésből.

Tavaly decemberben fogadta el a parlament a Mecenatúra létrehozását, amelynek lényege tévéfilmek és sorozatok pénzbeli támogatása lenne. Akkor arról volt szó, hogy a Televíziós Film Mecenatúra bevétele önkéntes befizetések, adományok mellett a központi költségvetésből származhat, de az MTVA forrásaiból is átcsoportosíthatnak rá forrásokat. Az új alapot ráadásul egy öttagú Televíziós Filmkollégium vezetné, ennek elnökét a Médiatanács elnöke nevezheti ki.

A HVG néhány hete arról írt, hogy a Mecenatúrát főleg a történelmi filmek támogatására találták ki, ám az elmúlt hónapokban nem sikerült azt létrehozni, és a testületnek nincs még vezetője sem, bár szóba került Kollarik Tamás neve, aki 2010 óta a Médiatanács tagja, és a Magyar Média Mecenatúra program koordinátori feladatait is ellátja.

Költségvetési bizottsági indítványként most azonban felkerült a parlament honlapjára a törvénytervezet, amely 2019-re összesen 7 milliárd forintot biztosítana a Mecenatúrának a központi költségvetésből.

A 7 milliárdból mindössze 130 millió forint lenne személyi kiadás (vagyis az öttagú Filmkollégium, a háromtagú Felügyelő Bizottság és az egyes bíráló bizottságok tagjainak fizetése), 25 millió menne el a járulékokra, 245 millió dologi kiadásokra (bérleti díj, szolgáltatási kiadások, propaganda, reklám stb.), 100 millió forint különböző beruházásokra, tárgyi eszközök beszerzésére,

a filmalkotások támogatására pedig összese 6,5 milliárdot oszthatnának szét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kirúgta Frank Lampardot a Chelsea

Kirúgta Frank Lampardot a Chelsea

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

Lazítások jöhetnek Horvátországban, ha nem jelenik meg a brit variáns

Lazítások jöhetnek Horvátországban, ha nem jelenik meg a brit variáns