szerző:
Zelki Benjámin
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Expressz metrópótlók, Budapest-bérlettel használható intercityk, új buszvonalak, menekülőjáratok - itt van minden, amit tudnia kell a hétfőn munkanapon is bemutatkozó dél-pesti metrópótlásról.

Április 6-án, szombaton kezdődött a 3-as metró dél-pesti (Nagyvárad tér - Kőbánya-Kispest közötti) szakaszának a felújítása, de az eddigi felállás nem tért el a hétvégén már megszokott közlekedési rendtől, hiszen buszok jártak ott ilyenkor eddig is. Az igazi bonyodalmakra az első hétköznaptól, hétfő reggeltől kell készülni.

Ami a legfontosabb, a metrópótlók az eddig megszokott útvonalon közlekednek, Kőbánya-Kispesttől a Nagyvárad térig. A buszok csúcsidőben 45 másodpercenként indulnak, azaz minden lámpaváltásnál két busz halad át menetrend szerint.

A BKK mégis arra figyelmeztet honlapján: akár valamely alternatív útvonalat, akár a metrópótlókat választják az utasok,

megszokott utazási idejük várhatóan 10-15 perccel növekedni fog.

Sokat keringenek a metrópótlók, de reggel lesznek expresszek is

Sajnálatos, hogy a buszok ezentúl is a Népligeten át kanyarogva közlekednek, ami jelentős időveszteség, de a BKK és a Budapest Közút nem lépte meg azt, amit a Váci úton, amikor Újpesten volt a metrópótlás: ott a metrópótlók használhatták csak a Róbert Károly körútra balra kanyarodó sávokat a befelé haladó irányban.

Az Üllői úton azonban nem lesz ilyen: a Könyves Kálmán körúton kifelé az egyik kanyarodósáv ugyan buszsáv lesz, de befelé a buszok továbbra is a Népligetet körbejárva jutnak át a Könyves Kálmán körúton.

Pozitívum viszont, hogy expressz metrópótló buszokat is indít a BKK, ezek csak a reggeli csúcsforgalomban fognak közlekedni, a Határ út és a Nagyvárad tér között. Reggel minden második busz expressz metrópótló lesz, ezek nem állnak meg sehol, és a Népligetnél a felüljárót használják majd.

A metrópótlás nehézségeinek enyhítésére a BKK és a MÁV is számos további kedvező intézkedést valósított meg, ezeket alább részletezzük.

Használja a vonatot!

Talán a legfontosabb és legörömtelibb újítás, hogy a MÁV elfogadja a BKK-bérleteket minden gyorsvonaton és intercityn is - Ferihegy vasútállomás és a Nyugati pályaudvar között. Aki tehát Kőbánya-Kispestről a belvárosba tart, jobban jár, ha vonattal megy a Nyugati pályaudvarra vagy Zugló állomásra.

Így, hogy a gyors- és intercity vonatokra is fel lehet szállni pótjegy megfizetése nélkül, óránként 5 helyett 7-8 vonatot lehet igénybe venni csúcsforgalomban, ami azt jelenti, hogy ekkor átlagosan 7 percenként érkezik vonat Kőbánya-Kispestről a Nyugati pályaudvar felé, és vissza is.

További fontos újítás, hogy a korábban Kőbánya-Kispestre érkező, Kunszentmiklós-Tassról jövő személyvonatok végállomását a MÁV áthelyezte a Keleti pályaudvarra, így az ezzel utazók is el tudják kerülni a metrópótlókat.

Gyorsabb, új buszjáratok

A BKK több alternatív járatot is indított, amelyekkel elkerülhetők a metrópótlók, és gyorsabban elérhető a belváros vagy a Nagyvárad tér.

Új gyorsjárat indult például 223M jelzéssel a Szentlőrinci úti lakótelepről - Pesterzsébet központján át - a Boráros térre. A busz tehát a XX. kerület nagy részéről átszállásmentes kapcsolatot nyújt a centrumba.

A másik új buszjárat - 194M - a Gloriett-telepről és a Havanna utcai lakótelepről közvetlenül a Nagyvárad téri metróvégállomáshoz közlekedik, a 194-es vagy 136E buszok helyett érdemes ezt választania annak, aki a belvárosba tart.

A BKK térképe a metrópótlásról. Kattintásra nagyobb méretben elérhető.
©

A BKK sűrűbben közlekedteti a Blaha Lujza térre tartó 99-es buszt is, így ez is jó megoldás lehet annak, aki a Határ úttól a belvárosba utazik.

Új buszjárat indul továbbá Rákoskeresztúr és Rákoscsaba felől 161E jelzéssel az Örs vezér terére, amellyel a 3-as helyett a 2-es metrót lehet elérni.

A BKK sűríti a Kőbánya-Kispestet az Örs vezér terével összekötő 85E vonalon közlekedő buszokat, valamint a 2-es villamost.

Több busz a Nagyvárad térig hosszabbodik

A közlekedési központ mindezeken felül több járatot a Nagyvárad térig, a metró ideiglenes végállomásáig hosszabbított: idáig közlekedik minden időszakban a 200E busz (hétvégén is, amikor egyáltalán nem jár a metró). De számos, a Népligethez tartó elővárosi Volánbusz-járat is a Nagyvárad teret érintve közlekedik munkanapokokon a reggeli órákban.

Szintén a Nagyvárad térig hosszabbodik a Gyál-Pestszentimre felől eddig a Határ útig közlekedő 84E, a 94E és 294E busz útvonala, de csak munkanapokon, és csak a hajnali óráktól reggel 8-ig. Ekkor a járatok 84M, 94M, illetve 294M jelzéssel a Gyáli úton át közlekednek. A 89E járat változatlanul a Határ útig közlekedik minden időszakban.

A Nagyvárad térig hosszabbodik az Alacskai úti lakótelep és Pestszentimre felől érkező 254-es busz is, ezentúl 254M jelzéssel közlekedik.

Kevesebb sáv az Üllői úton

Természetesen az autóval közlekedők is észre fogják venni a metrópótlást - a legfájóbb változás bizonyára az lesz, hogy az Üllői úton három helyett csak két sávon lehet majd közlekedni. Emellett csak a BKK járatai használhatják a Vak Bottyán utcát Kispesten. Az autózókra vonatkozó összes tudnivalót ebben a videóban szedtünk össze:

Nem fejlesztették a bringautakat

Még egy lehetőséget kihagyott a BKK és a Budapest Közút: egyetlen méter új kerékpárút vagy kerékpársáv nem készült a metrópótlás idejére, így azok, akik mind a dugókat, mind a metrópótlókat kerékpárral szeretnék elkerülni, csak az eddigi, igen hiányos bringás infrastruktúrát tudják használni.

Korábban ebben a cikkünkben összeszedtük a legrosszabbul használható bringautakat, és történetesen a Dél-Pestre vezetők is köztük voltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!