szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pénz nagy része már befektetési jegyekben van.

Az első negyedévben elért 409 millió forintos emelkedéssel 273,1 milliárd forintra nőtt a Pallas Athéné Alapítványok vagyona – közölte az alapítványok vagyonát kezelő Optima Zrt.

A közlemény szerint az alapítványok és az általuk alapított gazdasági társaságok 119,3 milliárd forintot befektetési jegyben, 98,6 milliárd forintot ingatlanban, 35,1 milliárd forintot bankbetétben tartanak, 19,9 milliárd forintot pedig vállalati kötvényekbe fektettek be.

Ez azt jelzi, hogy amíg az alapítás után jobbára állampapírban tartották az alapítványok vagyonát, ez az állományt – elsősorban az Európai Központi Bank tiltakozása miatt – leépítették. (Más kérdés, hogy az EKB szerint az ingatlan is kockázatos befektetés.)

A HVG nemrég írt arról, hogy az alapítványok kezdőtőkéjét az alapításuk óta eltelt négy évben 5,3 százalékkal sikerült megnövelni:

Nem az üzleti siker netovábbja, amit az MNB-s alapítványok eddig összehoztak

Bár az MNB-t otthagyta, jelenlegi pozícióival sem keres rosszabbul a Matolcsy György jegybankelnökhöz közel álló volt nemzetközi személyi titkár, Vajda Zita, aki az egyetemi professzorokat is lekörözi kutatóként felmarkolt havi bérével, nem úgy a tudományos munkásságával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vádlott lett Fekete-Győr András a Kossuth téri tüntetés miatt

Vádlott lett Fekete-Győr András a Kossuth téri tüntetés miatt

Újjáépült a kereskedőházak hálózata, amin még mindig Orbán török barátja keresi a legtöbbet

Újjáépült a kereskedőházak hálózata, amin még mindig Orbán török barátja keresi a legtöbbet

Orbán Viktor szerencsejátékot reklámozott a Facebookon

Orbán Viktor szerencsejátékot reklámozott a Facebookon