Beperli az Államkincstárt a DK, amiért levonta az ÁSZ-büntetést

Beperli az Államkincstárt a DK, amiért levonta az ÁSZ-büntetést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Gyorsan vonta le az Államkincstár a 11 milliós ÁSZ-büntetést a DK számláiról, ezért a párt beperli a MÁK-t.

Nem is titkolják az "Orbán-rendszer pártállami szervei", hogy a büntetéseik célja az ellenzéki pártok kampányainak ellehetetlenítése, áll a DK közleményében, a Magyar Államkincstár ezért vonta gyorsan le azt 11 millió forintot, amit az Állami Számvevőszék rótt ki a pártra büntetés gyanánt.

Így, mivel az ÁSZ-döntés ellen nincs jogorvoslat, a DK beperli a Magyar Államkincstárt az ÁSZ-büntetés levonása miatt. Ez egy európai ország, ahol egyetlen állami szervnek sem lenne szabad beleavatkoznia a kampányba, ellehetetlenítve az ellenzéket, zárja közleményét a DK.

Cikkünk megjelenése után az ÁSZ közleményt juttatott el a szerkesztőségünkhöz.

"Az Állami Számvevőszék nem szabott ki büntetést a Demokratikus Koalícióra. Állami Számvevőszék nem hatóság, nem rendelkezik szankcionálási jogkörrel, ezért nem szab ki semmilyen „büntetést”, vagy „bírságot”. Jogosítványai arra terjednek ki, hogy a párttörvény egyértelmű előírásai alapján amennyiben a pártok tiltott támogatást fogadtak el, akkor megállapítsa annak az értékét. A megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeit nem az ÁSZ, hanem a vonatkozó törvényi előírások határozzák meg, annak érvényesítése pedig a törvényben meghatározott hatóság kizárólagos jogköre.

A hvg.hu cikkében valótlan az állítás, hogy „Gyorsan vonta le az Államkincstár a 11 milliós ÁSZ-büntetést a DK számláiról…”

Az Állami Számvevőszék a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek törvényben előírt ellenőrzése során feltárta, hogy a Demokratikus Koalíció a párttörvény előírását megszegve – jogi személytől kölcsönszerződés alapján – nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként a piaci ár alatt vett igénybe szolgáltatást, 430 ezer Ft kamatkülönbözetként tiltott támogatást fogadott el.

Az ÁSZ tehát nem szabott ki semmilyen büntetést a Demokratikus Koalícióra, hanem ellenőrzési bizonyítékok alapján megállapította a tiltott támogatás tényét és annak mértékét. Ez utóbbi ugyanakkor nem 11 millió Ft, hanem 430 ezer Ft volt."

(Az eredeti DK-közlemény félreérthető módon fogalmazott, hogy a 11 milliós büntetés mely hatóságtól eredt – a szerk.)

Hozzászólások