szerző:
hvg.hu

Míg Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter igazgatóleváltásokkal és költségvetési felügyelők kirendelésével igyekszik gátat vetni a kórházi adósságoknak, a honvédelmi miniszter elégedett a tárcája alá rendelt tartozásrekorder Honvédkórház vezetőjével. Vajon miért?

A Magyar Államkincstár legfrissebb, február végi összesítése szerint egyértelműen az MH Egészségközpont – vagyis a Honvédkórház az ország legeladósodottabb egészségügyi intézménye. Sőt, az összesen majdnem 400 hazai költségvetési szerv közül is csak egyetlen egy, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség adóssága haladja meg a honvédelmi tárca fenntartásába tartozó kórházét, amely egyetlen hónap alatt 1,1 milliárddal növelte tartozásait, és minden egyes nap 44,2 millió forint adósságot termel. Vagy, hogy egy másik érzékletes mutassuk: a kórházak, egészségügyi háttérintézmények és a klinikai központtal rendelkező orvosi egyetemek február végi összes, 23,1 milliárd forintnyi tartozásának majdnem tíz százalékát adta egyedül a Honvédkórház.

©

Benkő Tibor honvédelmi miniszter azonban ennek ellenére sem tervezi az intézményt 2017 szeptembere óta vezető Kun Szabó István kórházparancsnok lecserélését.

Pedig a kormánynak nemrég láthatóan elege lett a felelőtlen gazdálkodásból és a kifogyhatatlan kórházi adósságból: a Honvéd kivételével az összes hazai egészségügyi intézményért felelős Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter nemrég bejelentette, hogy lecseréli egy tucatnyi kórház vezetőjét és gazdasági igazgatóját. Bár a miniszter nekibuzdulása – nem kis részben politikai lobbiknak köszönhetően – pár nap múlva némiképp szelídült, a leginkább eladósodott 13 intézménybe Kásler Miklós költségvetési felügyelőket rendelt ki, a tárca egészségügyért felelős államtitkárságán pedig megkezdték a legeladósodottabb intézmények vezetőinek beszámoltatását.  

Kásler Miklós, Benkő Tibor és Kun Szabó István
©

Kun Szabó Istvánnak azonban nem kell hasonló raportra számítania. És nemcsak azért nem, mert az MH Egészségközpontnak nem az Emmi a fenntartója, hanem, mert a jelek szerint az intézményt felügyelő honvédelmi miniszter tökéletesen elégedett a repülőmérnök-koronaőrből és helyettes államtitkárból lett kórházparancsnokkal:

„Tájékoztatjuk, hogy a tárca nem tervez változtatást az MH Egészségügyi Központ vezetésében. Továbbá a tény az, hogy a felelős gazdálkodásnak köszönhetően 2010-hez viszonyítva harmadára csökkent a kórház adóssága.”

 – írta a minisztérium sajtóosztálya a hvg.hu április elején feltett kérdéseire, amelyben egyebek mellett azt próbáltuk megtudni, hogy – tekintettel a kórház óriási tartozásaira – az Emmi vezetőjéhez hasonlóan Benkő Tibor is tervezi-e például, hogy költségvetési felügyelőt rendel ki a rendkívül ki az intézményhez, vagy mérlegeli-e esetleg a kórházvezető és/vagy a gazdasági igazgató felmentését.

Az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, az adósságon kívül sincs nagyon van olyan ügy, ami megrengethetné a Fidesz pártigazgatójával, Kubatov Gáborral amúgy nászszülői kapcsolatban álló Kun Szabó István pozícióját: a kórházparancsnok akkor is a helyén maradhatott, amikor kiderült, hogy hónapokon át betegéleteket veszélyeztetve, az előírt személyi és tárgyi feltételek felét sem teljesítve működött az intézmény 1,8 millió beteg ellátásért felelős Sürgősségi Betegellátó Centruma (SBC). Az osztályt vezető Zacher Gábor távozásával kipattant botrányban végül annak ellenére is az orvosigazgató vitte el a balhét, hogy a kórházparancsnokot korábban több tucat levélben figyelmeztették az osztály vezetői a súlyos, betegéletekbe kerülő, alig kétszázötven millió forintból orvosolható problémára, de az összeomlásig nem tett semmit. Novemberben kritikus radiológushiány, majd egy megfelelő ellátással és körülményekkel jobb eséllyel elkerülhető beteghalál borzolta a kedélyeket a kórházban, decemberben pedig az országos elismertségű koraszülött intenzív osztály (PIC) szakemberhiány miatti bezárásából lett országos botrány, amelyet januárban újranyitottak ugyan, de a „humán erőforrás szűkösségére" hivatkozva alacsonyabb ellátási szintre minősítették vissza.

A miniszter és a kórházparancsnok egy januári sajtótájékoztatón a kialakult állapotok legtöbbjéért az adott részlegek vezetőit tették felelőssé.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ugrik, szaltózik, épp csak nem ugat: mókás robotkutyát fejlesztettek

Ugrik, szaltózik, épp csak nem ugat: mókás robotkutyát fejlesztettek

Üzent a felhasználóinak a Huawei

Üzent a felhasználóinak a Huawei

Trump a Twitteren fenyegette meg Iránt

Trump a Twitteren fenyegette meg Iránt

Huawei-bojkott: rejtélyes bejegyzést tett közzé Trump még márciusban

Huawei-bojkott: rejtélyes bejegyzést tett közzé Trump még márciusban

Megőrjíti a világot a Snapchat "babás" újítása

Megőrjíti a világot a Snapchat "babás" újítása

Nem jön be a magyaroknak az élethosszig tartó tanulás

Nem jön be a magyaroknak az élethosszig tartó tanulás