Elmagyarázta az EU, mi a célja a menekülteknek adott bankkártyákkal

Elmagyarázta az EU, mi a célja a menekülteknek adott bankkártyákkal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A leginkább veszélyeztetett másfél millió menekültet segíti az EU a török segélyszervezetekkel együttműködve.

Válaszolt az Európai Bizottság a menekülteknek nyújtott segélyprogramokról szóló vádakra. Mint írták, amikor „egy-egy ország nagyon nagyszámú menekültet kénytelen egyszerre ellátni, előfordul, hogy egyedül nem képes előteremteni az összes menekült ellátásához szükséges erőforrásokat, és így nemzetközi támogatásra szorul. Ennek megfelelően az EU is számos, sok menekültnek átmeneti otthont adó országban nyújt támogatást.”

Az Élelmezési Világprogrammal, a Török Vörös Félholddal és a török kormánnyal együttműködve az EU 2016-ban indította el humanitárius programját a helyzet enyhítése érdekében. Ennek része a Sürgősségi Szociális Biztonsági Hálózat (ESSN), amely egy pénztámogatást nyújtó szociális segélyezési rendszer – írták.

Az ESSN rendszer bankkártyákon keresztül pénzsegélyt biztosít a leginkább veszélyeztetett másfél millió menekült számára. A kártyákra minden hónapban fix összegű támogatás érkezik az alapvető szükségletek fedezésére. A menekültek ebből fizethetik lakhatásukat, és vásárolhatnak élelmiszert, gyógyszereket.

A törökországi programban, ahogy például a 100 ezer embert segítő görögországiban is, a kártyákat csak az adott állam területén lehet használni, a kedvezményezettek személyazonosságát pedig havonta ellenőrzik. A menekült családok jelenleg családtagonként havonta 120 török lírát (azaz körülbelül 6000 forintot) kapnak, a család nagyságától függően további negyedéves pótlékkal.

Hozzászólások