szerző:
Tetszett a cikk?

Most is több százmilliót adtak sportra.

Amióta a kormány szinte szabadon változtathat az országgyűlés által elfogadott költségvetési törvényen, alig van a Magyar Közlönynek olyan száma, amelyben ne csoportosítanának át százmilliókat, sőt milliárdokat az eredeti törvényben nem szereplő célokra.

Íme néhány példa a hivatalos lap kedd esti két számából:

  • 300 millió forintot kap a Kézilabda Szövetség által létrehozott, Biró Szabolcs vezette Eurohandball 2022 Nonprofit Kft. a 2022-es Férfi Kézilabda Európa-bajnokság Magyarországon tartandó mérkőzéseinek megrendezésére. A rendezés megkönnyítésére márciusban külön törvényt is hoztak.
  • Meglepő, hogy ugyanekkora összeg jut egy helyi fejlesztésre: a balmazújvárosi kézilabdasport fejlesztése érdekében szintén 300 milliós támogatásban részesül a Kalmár Zoltán Általános Iskola Diáksportjáért Egyesület "a sportcélú infrastruktúra feltételeinek biztosításához".
  • És még mindig sport: 200 milliós többlettámogatást kap a Magyar Vívó Szövetség (elnöke Csampa Zsolt, a nyilvántartások vezetéséért felelős belügyminisztériumi helyettes államtitkár, 2002 és 2014 között az MDF, majd a Fidesz országgyűlési képviselője) a 2019. évi FIE Felnőtt Olimpiai Kvalifikációs Vívó Világbajnokság megrendezésére. 
  • Mintha mozdulna valami a Sorsok háza nevű holokauszt-emlékhely évek óta húzódó ügyében is. Egyelőre csak homályos hírek szólnak arról, hogy mi lesz, a vallásos zsidóság nagyobb létszámú, de a projektből egyre inkább kihagyott szervezete pedig magyarázatot kér a kormánytól, amelynek részéről Gulyás Gergely miniszter nemrég azt mondta, hogy idén nem várható a megnyitás. Most viszont egy sokféle költségvetési átcsoportosításról szóló kormányhatározatban elrejtve 300 millió forintot utalnak ki az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások fejezetének "a Sorsok Háza Holokauszt Gyermekáldozatainak Emlékhelye megvalósítása" címen.
  • Komplex Fejlesztő Centrumot hoznak létre a Csongrád megyei Mórahalmon. Az oktatási, tartalomfejlesztési programot a  Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közreműködésével dolgoztatják ki, erre idén csak 44 millió forint jut, de a következő négy évben összesen mintegy kétmilliárd.
  • Visszafogják viszont a falusi útépítést. Egy tavaly szeptemberi határozat ugyanis úgy szólt, hogy a kormány "az alsóbbrendű utak felújítása céljából egyetért a Falusi Útalap létrehozásával és a szükséges források több évre ütemezett biztosításával". Erre a célra 2018-ban 100 millió forintot adtak, és felszólították a pénzügyminisztert, az innovációért és technológiáért felelős minisztert, valamint a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy a program 2019. évi "forrásigényeinek biztosítása érdekében – az útdíjrendszerekből származó 2019. évi várható bevételi folyamatokat áttekintve – készítsenek előterjesztést" 2019. február 15-ig. Most viszont ez utóbbi pontot visszavonták, ami aligha annak a jele, hogy a javaslat elkészült, hiszen ha egy feladatot az érintettek teljesítenek, akkor az arról szóló pontot nem szokták külön határozatban visszavonni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: 26 000 fényévre néztek el a NASA tudósai, most meghallgathatja, mit láttak

Videó: 26 000 fényévre néztek el a NASA tudósai, most meghallgathatja, mit láttak

Megszületett a szupermodell Gigi Hadid gyereke

Megszületett a szupermodell Gigi Hadid gyereke

Színművészeti: bekérte a kuratórium a sztrájkolók listáját

Színművészeti: bekérte a kuratórium a sztrájkolók listáját