szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A BOTANIQ Turai Kastély a tervek szerint ősszel nyílik meg, ebből az alkalomból egy történésszel az Ybl Miklós köréből megálmodott épület történetét is megíratják.

A turai Schossberger-kastély új neve alatt egyrészt egy 19 szobás szállodát, éttermet és rendezvényközpontot üzemeltetnek majd, másrészt bútorok, abroszok, étkészletek és felszerelések bérbeadásával is foglalkoznak. Schossberger Zsigmond zsidó nagytőkés kastélya a Lapkiadó Vállalaton, egy indiai milliárdoson és offshore cégeken keresztül került a TRA Real Estates Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Kft.-hez, vagyis Orbán Viktor kormányfő vejéhez.

Az ingatlant birtokló cég vagyona már 2017-ben is megközelítette a 1,5 milliárd forintot, ám a kastély értéke a teljes felújításnak köszönhetően jócskán gyarapodhatott, hiszen a munkálatok több mint 4 milliárd forintot emésztenek fel. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Tiborcz István már felkerült a száz leggazdagabb magyar listájára, amelyen 35 milliárd forint vagyonával a harminckettedik.

A tulajdonos cég üzletág-igazgatója, Somlyai Zoltán, akivel pályája elején együtt dolgozott a kormányfő lánya, Orbán Ráhel, április elején egy szűk körű sajtóbejáráson azt mondta, hogy a műemlékvédelmi előírások betartása mellett az épület alagsorában 450 négyzetméteren a legújabb megoldások alkalmazásával alakították ki a gépészetet és a konyhát.

A kastélyhoz kapcsolódó pálmaházat is felújítják, hőszigeteltek lesznek a nyílászárók, és a tervek szerint kávézó működik majd benne. A korlátozott szálláskapacitás miatt elsősorban exkluzív rendezvényhelyszínként vezetik be a piacra a kastélyt – írta egy hónapja a Turizmus.com.

Tura honlapjáról ugyanakkor az is kiderül, hogy ezekben a hetekben helytörténeti kutatások is zajlanak a Pest megyei kisvárosban. Keresik azokat, akik közvetlenül vagy családtagjaik révén kapcsolatban álltak a kastély egykori tulajdonosaival, különösen Schossbergerékkel. Az egykori bútorokat is keresik, hogy a kastély történetéről szóló könyvben fotókkal illusztrálhassák a valaha volt enteriőrt.

A hvg.hu utánanézett, hogy mennyivel gyarapodott a NER-hez köthető vállalkozók vagyona a 2010-es fideszes hatalomátvétel óta. A legvagyonosabb magyarok listájáról pedig itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pirlo lett a Juventus új vezetőedzője

Pirlo lett a Juventus új vezetőedzője

Csepegtetik az információkat a Távozó Indexesek

Csepegtetik az információkat a Távozó Indexesek

5000 éves, páratlan leletekre bukkantak a Dunában

5000 éves, páratlan leletekre bukkantak a Dunában