szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Utánanéztünk, hogy a 2010-es fideszes hatalomátvétel óta mennyivel gyarapodott a NER-hez köthető vállalkozók vagyona. Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, sokkal. Mutatjuk a pontos számokat.

Idén is megjelent A 100 leggazdagabb című kiadvány, amely 2002 óta állítja sorrendbe a legvagyonosabb magyarokat.

2019-ben Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója lett a leggazdagabb magyar, az ő vagyonát 360 milliárd forintra becsülték a kiadvány szerkesztői. Ezzel még megelőzi a 296 milliárddal második Mészáros Lőrincet, míg a képzeletbeli dobogóra Gattyán György állhatott fel, a Docler-csoport tulajdonosának vagyonát 280 milliárd forintra becsülték. Az idei listáról részletesebben ide kattintva olvashat.

Teljes átrendeződés

A 2019-es listán jó pár új szereplő van, nemcsak 2002-höz, hanem 2010-hez, a második Orbán-kormány hatalomba lépéséhez képest is. Egy valami viszont változatlan: a gazdagok vagyona szinte minden évben gyarapodott, nem is kevéssel – az egyetlen kivételt 2008-2009 jelenti, azaz a gazdasági válság hatásai alól a magyar milliárdosok sem tudták kivonni magukat.

Érdekesség, hogy 2002-ben még 632,4 milliárd volt a 100 legtehetősebb magyar összvagyona, míg most Csányinak és Mészárosnak együttvéve több van. Az összvagyon 2010-re felkúszott 1863,5 milliárdra, ami csupán a 40 százaléka a 2019-es 4632,9 milliárdnak. Persze nem mindenki gyarapodott azonos mértékben és bizony vannak olyan szereplők, akikre valószínűleg 2010-ben senki sem gondolt volna, hogy ennyire feltörnek.

A 2010-es és 2019-es top 10 egyébként így nézett ki:

Az elmúlt kilenc évben jelentősen megváltozott a mezőny, voltak szereplők, akik eltűntek, vagy jelentősen visszaestek a listán, míg más üstökösök a semmiből előtörve foglalnak el akár egészen előkelő pozíciót.

A legtipikusabb ilyen példa Mészáros Lőrincé, aki felcsúti gázszerelőből előbb polgármester, majd az ország második legvagyonosabb embere lett. Ő egyébként 2014-ben került fel a listára, akkor még a mostanihoz képest egészen szerény, 7,7 milliárdos vagyonnal, ami akkor a lista 85. helyére volt elég.

Jól látható, hogy Mészáros Lőrinc vagyona a hírhedt G-nap után ugrott meg igazán, azóta pedig egészen elképesztő pályát futott be. Itt érdemes is megállni egy pillanatra és számolgatni: az egykori gázszerelő vagyona 2014 óta, azaz 5 év alatt 288,3 milliárd forinttal gyarapodott (és itt most nagyvonalúan eltekintünk attól, hogy az első 7,7 milliárdját mennyi idő alatt szedte össze, mert arra nincsenek pontos adatok).

Eszerint Mészáros az elmúlt 5 évben átlagosan 57,66 milliárd forinttal lett gazdagabb, ami havonta 4,8 milliárdot, hetente 1,1 milliárdot, naponta pedig közel 158 milliót jelent. De menjünk tovább: a felcsúti nábob minden órában 6,5 millióval gazdagodott, ami percenként 109 ezret, másodpercenként pedig 1828 forintot jelent. Azaz, mire végigolvasta ezt a bekezdést Mészáros közel 20 ezer forintot keresett.

Ha már említettük a G-napot, akkor érdemes Simicska Lajos eredményeire is rápillantani. Ő a 100 leggazdagabb listájára csak 2015-ben került fel, akkor viszont egyből 73 milliárddal. Ami azóta történt vele, az eléggé sokatmondó: a fenti ábrán jól látszik, hogy egy ideig tartotta magát, majd a tavalyi, újabb Fidesz-győzelmet hozó választások után lemondott addig összeszedett vagyona nagy részéről. Ugyanakkor a lista szerint nem minden esetben kell vagyonáról is lemondania annak, aki összeveszik a mindenkori hatalommal. Emlékezetes például Spéder Zoltán története, aki először komoly versenyben volt azért, hogy az ő kezei alatt épüljön fel a takarékok alapjaira támaszkodva egy új magyar nagybank, ám egy hirtelen fordulattal kikerült a pikszisből. Ekkor jelent meg a híres, hírhedt TV2-es riport a „rejtőzködő milliárdosról”.

Bár nála is látható némi visszaesés, ez egyáltalán nem olyan látványos: amíg 2010-ben 28 milliárd forintja volt, addig 2019-ben 26 – azaz vagyona közel 10 százalékát veszítette el. Spéder egyébként már a 2002-es listán is fent volt, akkori vagyonát 2,5 milliárd forintra tették a szerkesztők.

A NER-lovagok szárnyalása

Mészáros Lőrincre külön kitértünk, ám nem ő az egyetlen nagy nyertese a nemzeti együttműködés rendszerének. A 100 leggazdagabb listájára több olyan szereplő is felkerült ugyanis, aki az utóbbi évek – főként közbeszerzési – pénzesőjének köszönhetően sikerült meggazdagodniuk.

Tipikus példája ennek Szíjj László, aki a Simicska-féle Közgép-utódnak tekinthető Duna Aszfalt tulajdonosa. A tiszakécskei vállalkozó először 2015-ben tűnt fel a listán, ahol egyből a 29. helyen landolt. Ma már a 10. leggazdagabb magyarnak számít.

Garancsi Istvánt sokan úgy ismerik, mint az ember, akivel Orbán Viktor együtt szokta nézni a Videoton, illetve ma már Mol Vidi FC meccseit. Ő 2011-ben, azaz egy évvel a Fidesz hatalomátvétele után került fel a listára 9,5 milliárd forinttal. Az idei listán már 66 milliárdja van, amivel a 14. leggazdagabb magyarnak számít. Emlékezetes, hogy az ő Market Zrt.-je építette a vizesvébé stadionját, a Dagály Arénát, de ezen kívül a céghez köthető a Groupama Aréna, a Telekom-székház felépítése és a Párisi Udvar átalakítása is.

A Market Zrt.-t pedig az a Scheer Sándor alapította, akiről legutóbb akkor hallhattunk, amikor februárban megvásárolta a magyar McDonald’sot. Ő is 2015-ben került fel a listára, akkor még csak a 97. helyen. Azóta már 46. leggazdagabb magyar, többek közt Simicska Lajost is megelőzve.

Bár Schmidt Mária nemcsak a NER-nek köszönheti gyarapodását, hiszen 2006-ban is volt már 5 milliárdja, ám azóta ezt a vagyont megtízszerezték, az idei listában már a családjával együtt a 22. helyen szerepelt 54,5 milliárd forinttal.

Kétségkívül a NER-hez köthető viszont Orbán Viktor veje, Tiborcz István, aki először az Eliossal szerzett alapvagyont magának, majd az ingatlanfejlesztéseinek köszönhetően idén már 35 milliárdos vagyonnal egyből a lista 32. helyére repítette magát. Nem panaszkodhat volt üzlettársa, a West Hungária Bau vezetője Paár Attila sem, aki 2012-ben került a leggazdagabbak közé 5,7 milliárdos vagyonával. Azóta pedig ő is közel megtízszerezte a vagyonát.

Ki az az ember, akinek Simicska eladta minden üzleti érdekeltségét? – tette fel a kérdést a hvg.hu tavaly júliusban. A Nyerges Zsoltról írt portrét itt olvashatják, mi most csak a gazdagodásával foglalkozunk. Nyerges az első Orbán-kormány idején szerezte meg az első milliárdját, ám a leggazdagabbak listájára csak 2015-ben fért fel, akkor viszont egyből 26,3 milliárddal. Azóta sem lett szegényebb, az idei listán a 40. helyet foglalja el 30,5 milliárd forintos vagyonnal.

Lakatos Benjamin neve a gázkereskedelemből lehet ismerős, az ő nevéhez köthető a MET-csoport, amely az elmúlt években szép pénzeket tudott szerezni a nagy visszhangot kiváltó ügyeivel. Ő 2015-ben került fel a listája 10 milliárddal, most épp a duplája van neki, amivel az 57. leggazdagabb magyar.

Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás 2010-ben került fel a listára, azóta szépen gyarapította vagyonát, 2018-ban például már 40 milliárd forint felett járt. Az elmúlt év azonban nem sikerült a legjobban, hiszen bankja, az NHB végelszámolás alá került, ez meg is látszott az eredményein.

Lázár János dohánykereskedő barátja, Sánta János a többi NER-lovagtól kicsit elmaradva, 2016-ban került fel a listára, ám azóta ő sem panaszkodhat a vagyongyarapodására, az idei listára már 10,4 milliárd forinttal fért fel.

Felfér erre a listára Jászai Gellért is, aki a Magyar Narancs írása szerint bár a szocialista kormányzattal is jóban volt, az utóbbi években inkább arról volt ismert, hogy ő vezette Mészáros Lőrinc tőzsdei érdekeltségeit, az Opust és a Konzumot. Manapság Mészáros egy másik cégének az informatikában utazó 4iG-nek a vezetője. Ő először 2011-ben tűnt fel a 100 leggazdagabb listáján 12,6 milliárd forintos vagyonnal, majd hosszú szünetet követően 2018-ban jelent meg ismét, ekkor már csak 9 milliárddal. Az utóbbi egy évben 300 millióval sikerült gyarapítania vagyonát, így az idei listán a 97-edik helyet foglalja el 9,3 milliárdos vagyonával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Tokió 2020: 1,9 milliárd dollárba kerülhet az olimpia halasztása

Tokió 2020: 1,9 milliárd dollárba kerülhet az olimpia halasztása

Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit

Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit