A Deutsche Bank mégiscsak kiadhatja Trump kölcsönügyleteinek dokumentumait?

A Deutsche Bank mégiscsak kiadhatja Trump kölcsönügyleteinek dokumentumait?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós

Az amerikai elnök minden lehetséges politikai és jogi eszközt bevetett, hogy megakadályozza az adatok kiadását. Most nem neki áll a zászló.

Ha az amerikai bíróság így dönt, akkor a Deutsche Bank kiadja a dokumentumokat a Kongresszusnak arról, hogy milyen kölcsönügyletei voltak Donald Trumppal az elmúlt húsz évben – írja a Deutsche Welle, amely úgy tudja: Németország legnagyobb bankja több részletben 2 milliárd dollár hitelt nyújtott Donald Trumpnak.

Washingtonban nemcsak a pénzügyi, hanem a hírszerzési bizottság is tudni akarja, hogy miért is kapott ilyen nagy összegű kölcsönöket a Donald Trump nevű üzletember Németországban akkor, amikor a hazai bankok már nem akartak neki hitelezni. A hírszerzési bizottság azzal összefüggésben vizsgálná az ügyet, hogy külföldről megpróbálták-e befolyásolni az USA belpolitikáját, megtörténhetett-e, például, hogy pénzügyei sebezhetővé, zsarolhatóvá tették az Egyesült Államok jelenlegi elnökét.

Minderre egyelőre semmilyen bizonyíték nincs, mert Trump elnököt védelmezi a banktitok. Az ügy a bíróság elé került, ahol az előzetes meghallgatáson Edgardo Ramos bíró nem blokkolta a banki papírok kiadását kérő kongresszusi indítványt. Arra hivatkozott, hogy a kérvényezők nem lépték túl a hatáskörüket, még akkor sem, ha az iratok kiadása sérti Trump érdekeit. Az elnök ügyvédje közölte, fellebbez a döntés ellen.

 Maga Trump is beszélt az ügyről egy sebtében összehívott sajtóértekezleten. Közölte, hogy nem tárgyal a demokratákkal olyan időszakban, amikor mindenféle kétes ügyekkel zaklatják a bíróságon. Trump a képviselőház demokrata elnök asszonyával veszett össze azon a vitán, amelyen az USA infrastruktúrájának korszerűsítése volt a téma. Nancy Pelosi asszony – a többi demokratával együtt – örömmel hallotta a New York-i bíró szavait, hiszen a Deutsche Bank pénzügyi dossziéja számtalan kínos kérdést vethet fel az újraválasztására készülő Trump pénzügyeiről, orosz kapcsolatairól.