szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hiába vádoltak meg több embert, mindeddig nem sikerült bizonyítani, hogy Katar korrupcióval kapta meg a 2022-es vb-t, még Michel Platinit is elengedték kihallgatása után. A FIFA nem engedi, hogy vesztegetésről beszéljenek, és túl nagy a szervezet hatalma ahhoz, hogy lázadni lehessen ellene.

„Maguknak kell a pénz, nekünk pedig kell a világbajnokság.” A mondat nem a 2022-es, hanem a legelső, 1930-as foci-vb helyszínének kijelölése előtt hangzott el, legalábbis a FIFA öt évvel ezelőtti önfényező filmje, A közös szenvedély szerint. Ugyan a filmből minden idők egyik legnagyobb mozis bukása lett, az Egyesült Államokban például 918 dollár bevételt hozott, és a rendezője is katasztrófának nevezte a végeredményt, ezen az egy ponton úgy tűnik, tényleg eltalálta az igazságot.

Most épp Michel Platini őrizetbe vételéről, majd szabadon engedésétől hangos a világsajtó. A franciák egykor legendás focistája az európai szövetség, az UEFA elnöki székéig jutott, és az évtized közepén egyértelműen őt tekintették a FIFA trónörökösének. A nyomozók most azt próbálják kideríteni, mi történt 2010 őszén, hetekkel az előtt, hogy Katar elnyerte a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. Ha minden bizonyítatlan vádat félreteszünk, akkor a puszta tények a következők:

  • Michel Platini ekkor még az Egyesült Államokra akart szavazni – ezt ő maga mondta el egy évekkel későbbi interjújában,
  • majd Párizsban együtt ebédelt Nicolas Sarkozyvel és Tamim Al-Táni katari emírrel,
  • 2010 decemberében Katar legyőzte az Egyesült Államokat a szavazáson,
  • 2011-ben az állami Qatar Sports Investments megvásárolta a Paris Saint-Germaint, és elkezdte tömni pénzzel,
  • 2012-ben pedig Platini fia, Laurent a Burrda nevű katari sportszergyártó ügyvezetője lett.
Michel Platini
©

A rendőrök most minden bizonnyal arra voltak kíváncsiak, mi hangzott el azon az ebéden, és hogy ennek volt-e köze a későbbi eseményekhez. De az is egyértelmű, hogy egy ember állítólagos megvesztegetésénél sokkal tovább mennének a nyomozók. Azt néznék meg, rendszerszintű csalás vezetett-e ahhoz, hogy Katar kapta a vb-t. A történet azonban nem elsősorban Platiniről, de még csak nem is a FIFA-t 1998 és 2015 között vezető Sepp Blatterről szól, hanem olyan vádakról, amelyeknek ha a töredékét is sikerül bebizonyítani, akkor a FIFA-t joggal nevezhetjük a világ egyik legkorruptabb szervezetének.

De hát ezt egyszer már kinyomozták, nem?

A legjobb válasz erre a kérdésre az: „igen, de…”. Az, hogy Katar megkapta a 2022-es vb rendezési jogát – és ezzel együtt Oroszország a 2018-asét –, akkora megdöbbenést keltett, hogy egy amerikai ügyvéd, Michael Garcia engedélyt kapott a FIFA-tól, hogy megpróbálja felderíteni, mi történt. Aztán amikor meglátták a 350 oldalas jelentést, úgy döntöttek, hogy jogi okokból nem hozzák nyilvánosságra, csak egy összefoglalót belőle – ami viszont olyan botrányosra sikeredett, hogy Garcia azonnal le is mondott. Ez idő alatt viszont a New York-i korrupcióellenes ügyészség is munkába lendült, ennek a vége lett az emlékezetes jelenet, amikor a FIFA-kongresszusra Svájcba érkező vezetőket sorra tartóztatták le.

Michael Garcia
©

Csakhogy azt, hogy Katar (és/vagy Oroszország) korrupcióval kapta volna meg a vb-t, nem tudták bebizonyítani. Sőt, azt sem, hogy szervezeti szintű korrupcióról lenne szó. Jogilag pusztán odáig jutottak el, hogy a tévés közvetítési jogokkal való visszaélés, kisebb kenőpénzek, vagy épp könyvelési szabálytalanságok miatt megvádolták a FIFA több kontinentális szövetségének fontosabb vezetőit. Platinit is csak úgy tudták elmozdítani a posztjáról, hogy rábizonyították: 2011-ben kétmillió svájci frankot kapott Blattertől tanácsadásért, úgy, hogy erről nem írtak szerződést.

Aki viszont azt hitte, hogy majd ettől megtisztul a szövetség, óriásit tévedett. A vezetőket ugyan leváltották, de a korrupciós kockázatok megmaradtak. A Blatter bukása utáni új FIFA-elnök, Gianni Infantino kezdésképp, miután nagyobb átláthatóságot ígért, saját maga alá rendelte a belső ellenőrzésekért felelős, addig független etikai bizottságot. Majd 2018-ban új etikai szabályzatot fogadtatott el. Ebbe beleírták azt, hogy aki nyilvánosan kritizálja a FIFA-t, azt két évre eltiltják minden sporttevékenységtől,

a korrupciót pedig kitörölték a vétségek közül, arra hivatkozva, hogy azt sikerült teljesen megszüntetni.

Gianni Infantino
©

 Miért nem borítják az asztalt?

A FIFA működésének egyik alapja az egy ország – egy szavazat elv. Akármilyen is az ottani foci, Malawi vagy Brunei szavazata ugyanannyit ér, mint Németországé vagy Brazíliáé. Így máris más fényben tűnik fel, hogy 2010-ben Katar miért adott sok pénzt kis afrikai és ázsiai országok futballjának fejlesztésére – igaz, Blatter szerint aki ezt felveti, az rasszista. Több futballnagyhatalomban felvetette már a sajtó, hogy ki kellene szállni a szervezetből, főleg Nagy-Britanniában dühösek sokan, miután bukta Anglia a 2018-as vb rendezését, de ebből mégsem lett semmi. Nem véletlenül.

A FIFA-nál nagyobb hatalmú szervezet ugyanis valószínűleg nincs a világon (hacsak a katolikus egyház nem). Ott van a legnagyobb ütőkártya a kezében: ha renitens egy nemzeti szövetség, akkor kizárhatja a vb-selejtezőkből. Ez nem csak elvi lehetőség, szinte minden selejtezősorozatból kimarad egy-két nem túl befolyásos afrikai és ázsiai diktatúra válogatottja, például mert a kormány megpróbált befolyást gyakorolni a szövetség felett. Márpedig a vb-n és a selejtezőin részt venni annyira fontos, hogy ezt senki nem merné megkockáztatni.

És azt sem lehet megtenni, hogy a focinagyhatalmak kiszálljanak. A FIFA alá tartozik ugyanis szó szerint mindenki a világon, aki igazolt focista – például ha valaki egy megye 3-as csapatban focizik hobbiból, ő a saját megyei szövetsége alá tartozik, a megyei szövetség az MLSZ-hez, az pedig a FIFA-hoz és az azzal szorosan összefonódott UEFA-hoz. Vagyis ha például a spanyol, a német, az angol, a francia, a brazil és az argentin szövetség úgy döntene, hogy ők saját vb-t szerveznek a FIFA-é helyett, akkor ezzel a klubcsapataikat is vissza kellene hívniuk a BL-ből és a dél-amerikai Libertadores Kupából, sőt, a más országokban játszó focistáikat sem engednék pályára lépni.

©

Még szerencse, hogy a FIFA végre új korszakba ért, maga mögött hagyta a korrupciót, és egy mérgező, már-már kriminális helyzetből olyan állapotba került, amilyenben lennie kell. Ezt mondta legalábbis Infantino, miután két hete újra megválasztották a FIFA elnökének. Hogy aztán másnap korrupció miatt letartóztassák a szintén újraválasztott alelnökét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán a Reutersnek: Néhány dologban elég makacsok vagyunk

Orbán a Reutersnek: Néhány dologban elég makacsok vagyunk

Orbán „mindenkit meggyógyít”, de van kórház, ahol már a bergamói drámát emlegetik

Orbán „mindenkit meggyógyít”, de van kórház, ahol már a bergamói drámát emlegetik

Jól áll neki az 55 év: jubileumi V8-as Ford Mustangot teszteltünk

Jól áll neki az 55 év: jubileumi V8-as Ford Mustangot teszteltünk