szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hosszú távon kevesebb lesz a trafik.

Megjelent az Országgyűlés honlapján Lázár János javaslata, amely "A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nemdohányzók védelmével összefüggő egyes törvények módosításáról" címet viseli.

A szöveg általában szigorítaná a dohánytermékek forgalmazását, és több ponton módosítja a 2011-es trafiktörvényt, amely egyébként Lázár János és dohánymágnás cimborája, Sánta János nevéhez fűződik – konkrétan Sánta neve szerzőként benne is maradt a dokumentumban annak idején.

A javasolt módosítások szerint a "kiegészítő termékek", valamint az e-cigaretták is csak dohányboltban lesznek árusíthatók. Szigorodnak a bírságok, alkalmazásuk több esetben lesz kötelező.

Emeli a javaslat az egy trafikra jutó népességküszöböt, 3 000-ről 4 000-re. Ez gyakorlatilag kevesebb trafikot jelent, viszont a korábban kiosztott koncessziók 20 évre szólnak és megmaradnak, csak az újabbakra vonatkozna az emelt küszöb.

Betiltanák azt a gyakorlatot, hogy dohánymárkákat egyéb, nem dohánytartalmú termékeinek kihelyezésével reklámozzanak – volt olyan gyár, amely például a cigarettahüvelyeket népszerűsítette, és azokon keresztül persze a cigarettamárkát. Ezenkívül jövedéki termék lenne az e-cigaretták töltőfolyadéka is.

A trafikok egyúttal jogosultak lennének egyetlen új termék forgalmazására, ami a papírzsebkendő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
100 százalékos táppénz jár egy DK-s vezetésű kerületben Budapesten

100 százalékos táppénz jár egy DK-s vezetésű kerületben Budapesten

Barack Obama életrajzi könyve a hvg360-on: A hotelszoba, ahol minden kezdődött

Barack Obama életrajzi könyve a hvg360-on: A hotelszoba, ahol minden kezdődött

Felismerhetetlen kép alapján bírságoltak 300 ezer forintra egy autóst

Felismerhetetlen kép alapján bírságoltak 300 ezer forintra egy autóst