szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MSZP és környezete meglepően olcsón adott túl, és így százmilliókat bukott maradék médiaérdekeltségein az elmúlt években – írja keddi cikkében a G7.hu.

A szocialista párt által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány sokkal olcsóbban adta el 2015-ben a Népszabadságban meglévő 27 százalékos részesedését, mint amilyen értéket az valójában képviselt – írja keddi cikkében a G7.hu. Az alapítvány beszámolója alapján ugyanis 100 millió forintért adhatták el a részesedést, és ezzel 260 millió forintot bukhattak.

A G7 abból indul ki, hogy a Heinrich Pecina által képviselt vásárló, a Mediaworks a kiadó 70 százalékos részvénycsomagját 854 millióra értékelte, vagyis az alapítvány részesedése 330 millió forint értékű lehetett. Mint ismert, a Mediaworks 2016. október 8-án a Népszabadságot bezárta, közvetlenül azelőtt, hogy a kiadó Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került volna.

Az MSZP-közeli körök érdekes módon a Szabad Föld eladásán is buktak a G7 cikke szerint: a hetilapot kiadó Mezőgazda Kiadót 2016 decemberében vette meg Puch László volt szocialista pártpénztárnok osztrák cége, a Horizont Handels and Industrie AG. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, de a különböző vagyoni értékű jogok 980 millió forintért kerültek be a cégbe, Puchék pedig a jogok, és – az addig üres – kiadócég átvételével egy időben 990 milliós tőkeemelést hajtottak végre a vállalatban – áll a cikkben, amely szerint tehát közel 1 milliárdot költöttek a vidéken stabil olvasóközönséggel rendelkező Szabad Földre.

Ezek után Puchék tavaly mégiscsak megváltak a Szabad Földtől, a Mezőgazda kiadót a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworksnek adták el, amely a beszámolójában feltüntetett adatok szerint nagyjából 635 millió forintot fizetett érte. A kiadón ugyanis a kivett osztalékkal együtt is csak 888 millió forintot keresett Puch cége, miközben előzetesen ennél 100 millióval többet tettek bele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóth Richárd Itthon

Puch László: Mészáros Lőrinc értelmes, tehetséges üzletember

Az MSZP volt pénztárnoka, jelenleg médiatulajdonos és baloldali kötődésű vállalkozó úgy látja, 2020 körülre vége lett volna a Szabad Földnek, többek között ezzel magyarázta, hogy eladta a lapot Mészáros Lőrincnek. Puch egy keddi beszélgetős este végén nagyon összeveszett Gulyás Márton politikai aktivistával.

Tamás Gáspár Miklós Itthon

TGM: Puch!

Miért engedte át a vagyonát és a sajtóját Spéder és Simicska? És Puch? És kinek? Vélemény.

A Koenigsegg svéd hiperautóhoz van egy opció, ami önmagában 130 millió forintba kerül

A Koenigsegg svéd hiperautóhoz van egy opció, ami önmagában 130 millió forintba kerül

Koronavírusos az államkincstár egyik dolgozója

Koronavírusos az államkincstár egyik dolgozója

Javuló számok jöttek a magyar iparból, de még mindig nagy a visszaesés

Javuló számok jöttek a magyar iparból, de még mindig nagy a visszaesés