szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jegybank szerint a kormány által vártnál lassabban nő majd a magyar gazdaság, emiatt a jövő évi költségvetési bevételek 319 milliárddal lehetnek alacsonyabbak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzői szerint a kormány némileg optimista a gazdasági növekedést illetően, hisz az négyszázalékos bővüléssel számol 2020-ra is, ezzel szemben a jegybank csak 3,3 százalékot vár – írja a Népszava a 2020-as központi költségvetés jegybanki jelentése alapján.

A lassabb növekedés miatt a jegybank számítása szerint az államháztartás bevétele 319 milliárd forinttal lehet kevesebb annál, mint amit a kormány vár. Ez az összeg egyáltalán nem elhanyagolható, hiszen a jövő évre a kormány által tervezett bruttó hazai termék (GDP) 0,7 százaléka, miközben a hiányt a GDP egy százalékára várják.

Az MNB által feltárt 319 milliárd forintos kvázi bevételkiesés nagyobb része – 257 milliárd forint – államháztartási adó- és járulékbevételeinél jelentkezik, míg a fennmaradó 65 milliárd forint kiesését uniós támogatások átutalásánál várják. A legnagyobb elmaradás – 151 milliárd forint – a fogyasztási adókban keletkezhet az MNB elemzői szerint, ám míg az áfabevételeket 186 milliárd forinttal kisebbre várják, mint a kormány, addig a jövedéki adóból 30 milliárdos többletbevételt remélnek. A különbség a kormányzat és az MNB eltérő makrogazdasági várakozásából ered: a jegybank a kormánynál mérsékeltebb – 3,9 százalékos – fogyasztásnövekedéssel számol, míg a kormány szerint ez elérheti a 4,8 százalékot is. Ezen felül az MNB szerint a kormány az áfabevételek növekedését a gazdaság fehéredésére alapozza, amihez viszont az elemzők szerint további intézkedésekre lesz szükség, de ilyeneket egyelőre nem mutatott be a kabinet. A cégek adóiból a jegybankban 30 milliárd forinttal kevesebbet várnak, mint ami az elfogadott költségvetésben szerepel, míg a lakossági befizetéseknél 55 milliárd forintos lyukat látnak – ez utóbbi gyakorlatilag a személyi jövedelemadó-bevételeket érinti.

Egyébként a költségvetésbe évek óta több bevétel folyik be, mint amennyivel a Pénzügyminisztériumban a büdzsé készítésekor számoltak. Mondjuk a költségvetés teljesülése mindig bizonytalan, a Fidesz hatalomra kerülése óta ugyanis azt már tavasszal elkészítik és nyár elején átviszik a parlamenten. Jóval az előtt, hogy a megelőző év költségvetésének teljesülését részletező zárszámadás elkészülne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat

2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Műszaki hiba miatt elhalasztja a marsi drón reptetését a NASA

Műszaki hiba miatt elhalasztja a marsi drón reptetését a NASA