szerző:
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Csak elméletileg tudott volna annyi ember elszállítani a zugligeti libegő, mint ahány jegyet a BKV eladott a Libegők Éjszakájára, a gyakorlatban nem. Az eredmény órányi sorban állás lett, a nyitva tartást meg kellett hosszabbítani, hogy mindenkit le tudjanak hozni a János-hegyről. A fel nem használt jegyek árát nem adják vissza, mert „senkitől nem vonták meg a szolgáltatást”.

A busz alig tudott beállni a megállóba a zugligeti libegőnél, ugyanis odáig, sőt tovább ért a sor a körülbelül száz méterre lévő bejárattól – számoltak be a hvg.hu olvasói élményeikről a július 20-án megrendezett Libegők Éjszakája névre keresztelt eseményről. Este 10 után nagyjából 1-1,5 órát kellett sorban állni – a libegő menetideje 12 perc. A helyzet a Facebookon is megosztott tapasztalatok szerint a libegő felső, János-hegyi állomásán sem volt jobb, ott a sor vége az erdőbe veszett. Az alsó állomásról még volt menekvés, aki nem akarta végigállni a sort, visszabuszozhatott a belvárosba. A felső állomásról csak a libegővel, vagy egy kellemes, ám annyira nem rövid éjszakai erdei kirándulással lehetett lejutni.

„A körülbelül negyed kilenc után érkező utastömeg kezelése valóban komoly feladatot jelentett (ez előtt nagyjából 5-10 perces várakozási idővel kellett számolni)” – erősítette meg a libegőt üzemeltető BKV hvg.hu-nak némi eufemizmussal, hogy a rendezés nem sikerült valami fényesen. Ha már a fénynél tartunk: júliusban úgy este fél 9-kor megy le a nap, szóval a közlekedési társaságnál számolhattak volna vele, hogy a látogatók nagy része a Libegők Éjszakája nevű rendezvényen éjszaka (de legalábbis este) tervez részt venni.

A libegő különleges, éjszakai nyitva tartása este 7-kor kezdődött, az üzemeltető BKV eredeti terve az volt, hogy felfelé éjjel fél 1-kor engedik az utolsó vendégeket, hogy az 1-re ütemezett zárásra mindenki leérjen. A BKV szerint fél 1-ig sikerült is mindenkit felvinni – vagy legalábbis majdnem mindenkit: „Természetesen elképzelhető, hogy voltak olyanok, akiknek nem volt türelmük kivárni, míg sorra kerülnek.”

Ami a zárórát illeti, azt kénytelenek voltak kitolni:

02:30 óráig fenntartottuk a szolgáltatást, hogy minden utasunk visszajuthasson felső állomásról.

Jegyet csak elővételben lehetett vásárolni, a BKV minden lehetséges fórumon hangsúlyozta, hogy csak korlátozott számban. Összesen 2500 jegyet adtak el. A libegő kapacitása óránként és irányonként 500 fő, vagyis a közlekedési társaságnál nagyon-nagyon optimistán kalkuláltak: 2500 vendéget öt óra alatt (tehát éjfélre, fél órával a tervezett zárás előttre) tudtak volna felvinni, ha a vendégek este 7-től folyamatosan és egyenletesen érkeztek volna, ha egyáltalán nem lettek volna torlódások, ha minden kétszemélyes ülésben pont két ember ült volna.

Közeleg a nyár legjobb programja: a csillagos égbolt alatt lehet majd libegőzni

Jövő héten rendezik meg a Libegők Éjszakáját; az ország hat drótkötélpályás felvonójára várják majd este a látogatókat.

Annak ellenére, hogy számtalan beszámoló és a józan ésszel kombinált matematika szerint kizárt, hogy minden jeggyel rendelkező utas fel tudott volna jutni, a BKV nem teszi lehetővé a jegyek visszaváltását, mert „senkitől nem vonták meg a szolgáltatást”. Továbbá:

Mivel a szolgáltatást meghosszabbított üzemidőben, folyamatosan fenntartottuk, nem indokolt jegy visszavásárlásról beszélni.

Ez volt egyébként a második Libegők Éjszakája. Van rá valamicske esély, hogy a harmadikat jobban szervezik: „Mindig feldolgozzuk egy-egy rendezvény tapasztalatait, és annak ismeretében készülünk a következő eseményre. Ebben az esetben is így fogunk tenni. Az értékelés megtörténte után lehet arra válaszolni, hogy tervezünk-e változást egy következő hasonló esemény lebonyolítása során. Amennyiben szakmailag indokoltnak látjuk, megtesszük a szolgáltatás javításához és az utasok elégedettségének növeléséhez szükséges lépéseket.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!