szerző:
Szlavkovics Rita
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Küzdenek a magyar fűszerpaprikások a kínaiakkal. A feldolgozókat már nem is tudják ellátni, azok zömmel az importból készült pirospaprikát vásárolják. A vevők meg gyakran háborognak, ha egy magyar cég külföldit dolgoz fel vagy forgalmaz.

Nem nagyon tudunk mit csinálni

– nyugtázza a Fűszerpaprika Terméktanács elnöke. Németh József tett már bejelentést gyanús megjelölések miatt, de a határon átnyúló hatósági intézkedés macerás. A legálisan import alapanyagból készült termékek jelenlétét pedig kénytelenek tudomásul venni az ágazatban, hiszen egyelőre nem termelnek annyi pirospaprikának valót, hogy ne kerüljön külföldi is a polcokra. Németh József több cégben is tulajdonos, kalocsai, sükösdi és szegedi üzemeiben magyar alapanyagból dolgoznak, még úgy is, ha az egyre drágább.

Húsz évvel ezelőtt nagyjából hatezer hektáron folyt a fűszerpaprika termelése a FruitVeb szakmai szervezet adatai szerint, ez a terület ezerötszázra zsugorodott 2010-re, majd 2017-ben felkúszott valamivel több mint kétezer hektárra. Feldolgozó akadna bőven, de kevés a hazai földön termett fűszerpaprika. Ezért is van az, ahogy azt Németh József is megerősítette, hogy a húsiparba pirospaprikát beszállító cégek szinte kizárólag importból gyártanak erre a célra. Az a szegedi cég is, amelyik magyar alapanyagból gyártott prémium termékeivel sorra nyeri a minőségért járó díjakat.

©

Sok az eszkimó, kevés a fóka

A kalocsai, sükösdi és szegedi cégek nagyjából a hazai piac felét lefedik, összesen 5-600 hektárra szerződnek hagyományosan úgy, hogy a szegedi gyárban is a Kalocsa és Sükösd környékén megtermett fűszerpaprikát dolgozzák fel. A tizenöt-húsz vállalkozással és legalább kétszáz kistermelővel leszerződött cégek adják a vetőmagot, a hetven százalékban géppel leszedett terméshez biztosítják a berendezéseket is, így ezzel alig kell foglalkozniuk a termelőknek.

Ehhez képest sokkal bizonytalanabb egy kisebb feldolgozó helyzete. A röszkei családi vállalkozás, a PaprikaMolnár Kft. beéri kisebb profittal is, szerintük nem mindig a gazdaságosság számít.

Közel ötven termelővel vagyunk kapcsolatban, de velünk is előfordult egy gyengébb évben, hogy a már leszerződött paprikát másnak adta el egy-két partnerünk, mert többet fizettek érte

– mondja Molnár Anita, a cég vezetője. A fűszerpaprika termeltetése nem könnyű, egyfelől a munkaerő drágulása miatt, másfelől pedig azért is, mert ezt a növényt nem feltétlenül lehet intenzív körülmények közé bevinni, mint például a paradicsomot. 

©

A kis cég évtizedek óta szárítja, őröli a fűszerpaprikát a hagyományosan fűszerpaprika-termelő vidéknek számító Röszkén, de azt Molnár Anita is belátja, hogy a régi világot már nem lehet visszahozni, azt a vevőknek is el kell fogadniuk, hogy az áruházakban külföldit is lehet kapni. A röszkei paprikáscég vezetője nemcsak a gyakorlatban áll közel a fűszerpaprikához, hanem egy múzeumot is nyitott egy évtizede, amely a magyar fűszerpaprika 200 éves történetét mutatja be.

"Száz évvel ezelőtt ezen a környéken rengeteg embernek biztosított megélhetést a paprika, dolgoztak vele, majd hétvégenként felvonatoztak Pestre, ott bekopogtattak bérházakba, és eladták kis kiszerelésekben a friss őrleményt. Ezt már nem lehet visszahozni” – magyarázza Molnár Anita, aki szerint legfeljebb az jelenthetne előrelépést, ha nagyobb, összefüggő területeken termelnék a fűszerpaprikát, és amit lehet, gépesítenének. Ezeket a feltételeket jelenleg legfeljebb a kalocsai, a sükösdi és a szegedi cégeket összefogó terméktanácsi elnök csapata tudja teljesíteni, de a félintenzív termeltetésre Mórahalmon is vannak kísérletek.

Kotányi is beszállt

Öt évvel ezelőtt a szegedi kötődésű Kotányi is beszállt a fűszerpaprika-bizniszbe Mórahalmon, az önkormányzat segítségével termelőkkel szerződnek. Most hetvenen fogják szeptemberben leszedni a paprikájukat úgy, hogy a vetőmagot Kotányiék adták „előlegbe”, ők finanszírozzák a szigorú szakmai, technológiai felügyeletet ellátó növényorvost is.

Helyben Csányi László, alpolgármester „felügyeli” a termelést, szerinte sokan a drága munkaerő miatt sem növelik a területüket, ezért a félintenzív termeltetéssel a hozamot kell növelni: folyamatos és jól időzített tápanyag-adagolással, öntözéssel, szigorú technológiai előírások betartásával „fogják” a termelőiket, majd szeptemberben derül ki, hogy ez mennyire volt sikeres. Nógrádi Zoltán polgármester elképzelése is az volt, amikor belevágtak, hogy helyben legyen a malom, a szárító és a csomagolás is, lassan ezeknek a beruházásoknak is a végére érnek, az integrációt a kalocsaihoz hasonlóan szervezik, csak kicsiben.

©

Az állami támogatásokra a legtöbb ágazati szereplő eddig csak legyintett, ahogy a Terméktanács elnöke, Németh József is. „Az előző agrárminiszter annyit tett, hogy megnyitotta a kalocsai paprikanapokat” – mondja Németh, aki szerint azzal, hogy az új tárcavezető, Nagy István beváltotta az ígéretét, most növelték a vetőmag-támogatást, és a héten jár le a beadási határideje annak, hogy a feldolgozók az energiatámogatási igényüket benyújtsák. Ez a több energiát használó cégeknél akár húszmillió forintot is elérhet, de a kisebb feldolgozók is igényelhetik, persze csak kevesebbet, és igen szigorú feltételek teljesítése mellett. Mindenesetre Németh szerint talán a jó időben, éppen a vetés előtt bejelentett támogatásnak köszönhetően tudott nőni ötven-hatvan hektárral a termésterület.

Az majd kiderül, hogy a csekély támogatások, illetve a technológiai újítások mit jelentenek, meg tudják-e felezni a magyar alapanyagárakat. Erre azért lenne szükség, mert így lehetne elérni az import kilónkénti 6-700 forintos árát. Erre ugyanakkor egyelőre csekély az esély.

(A képek illusztrációk)

Érdekli a gazdaság? Még több cikket talál Facebook-oldalunkon:

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szlavkovits Rita Vállalkozás

Harminc éve még vitték a kicsit, a zöldet is, ma csak szenvednek az almatermelők

Miközben egyre drágulnak a gyümölcsök és a zöldségek, a termelőknek alig van hasznuk belőle. Olaszországban három-négy hektár alma eltart egy családot, míg Szabolcsban akár egy tízhektáros ültetvény mellett is más jövedelemforrás után is kell nézni. Pedig a rendszerváltás idején a háztáji még jó megélhetésnek számított.

Törökország nem mond le az orosz légvédelmi rakétarendszerről

Törökország nem mond le az orosz légvédelmi rakétarendszerről

Sokkot kapott két kisgyerek, amikor szüleik ki akartak rabolni valakit Pécsen

Sokkot kapott két kisgyerek, amikor szüleik ki akartak rabolni valakit Pécsen

Szaporodnak a halálzónák, rendkívül gyorsan fogy az oxigén az óceánokból a felmelegedés miatt

Szaporodnak a halálzónák, rendkívül gyorsan fogy az oxigén az óceánokból a felmelegedés miatt

Ha megkapja a telefonja ezt a funkciót, kevesebb fontos értesítésről marad majd le

Ha megkapja a telefonja ezt a funkciót, kevesebb fontos értesítésről marad majd le

Ha ezt megnézi, meg fogja érteni, mennyire kicsik is vagyunk

Ha ezt megnézi, meg fogja érteni, mennyire kicsik is vagyunk

Olivia Newton-John és John Travolta 41 év után felvette a Grease-kosztümöt

Olivia Newton-John és John Travolta 41 év után felvette a Grease-kosztümöt