8 milliárd dolláros büntetést kapott a Johnson & Johnson

8 milliárd dolláros büntetést kapott a Johnson & Johnson

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A gyógyszercéget egy férfi perelte be, mert egy készítmény mellékhatásaként növekedni kezdtek a mellei.

Nyolcmilliárd dolláros, rekordösszegű pénzbüntetésre ítélte a Johnson & Johnsont egy philadelphiai bíróság. A pert egy marylandi férfi indította a cég ellen, de később felperesek ezrei csatlakoztak hozzá.

Nicholas Murray 2013-ban perelte be a Johnson & Johnsont, illetve leányvállalatát, a Janssent, mert a Risperdal nevű gyógyszertől melleket növesztett. Azt állította, a gyógyszercég szándékosan elhallgatta a mellékhatásokat. Murray négy éve nyert, és megítéltek neki 1,75 millió dollárt, igaz, egy évvel később ezt 680 ezer dollárra csökkentették, írja az Index a New York Times alapján.

2003-ban egy pszichológus javaslatára írták fel Murray-nek a gyógyszert, amely akkor még nem volt engedélyezett. A periratok szerint a gyógyszer hormonális változásokat idézhet elő a szervezetben, és hatására megemelkedhet a prolaktin hormon szintje, és megnő az illető melle. A CNN cikkében szemléltetik a mellékhatásokat. Murray ügyvédei, Tom Kline és Jason Itkin közös nyilatkozatban azt állították, hogy bíróság szerint a Johnson & Johnson szándékosan nem tüntette fel a lehetséges mellékhatást, és rosszhiszeműen járt el.

A Johnson & Johnson ügyvédei tagadták, hogy a gyógyszernek ilyen mellékhatásai lennének. A CNN-hez eljuttatott közlemény szerint a most megállapított 8 milliárd dolláros kártérítési összeg aránytalan és biztosak benne, hogy vissza fogják vonni azt. Időközben 13 ezer felperes csatlakozott az ügyhöz, akik hasonló tünetekről számoltak be a Risperdal szedése miatt.

Hozzászólások