Varga Judit: Elfogadhatatlan az uniós költségvetés tervezete

Varga Judit: Elfogadhatatlan az uniós költségvetés tervezete

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az unió soros elnökségét betöltő Finnország kedden bemutatott javaslata tovább csökkenti a fejlesztési pénzeken belül a kohézióra szánt összeget is.

Magyarország számára teljesen elfogadhatatlan a finn tervezet – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Luxembourgban az unió következő, 2021-től érvényes hétéves költségvetéséről tartott miniszteri találkozó után.

Varga szerint a finn elnökségnek nem sikerült elfogulatlan javaslatot benyújtania, mint mondta, több tagállam jelezte, hogy nem látják benne visszaköszönni a saját és a mások képviselte véleményeket, továbbá nem vették figyelembe a kohézió barátainak nevezett országcsoport kérését sem, amely az európai bizottsági tervezethez képest is a kohéziós források növelését kérte.

A javaslat a bizottságénál jóval kisebb főösszeggel számol a bevételi oldalon, ami Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnésévet együtt jóval kevesebb forrást jelentene az uniónak. Nem kedvező az sem, hogy Magyarország sokkal kevesebb kohéziós forráshoz jutna, mint a mostani költségvetési időszakban.

A javaslat tehát sem a befizetés, sem a kohéziós forrásokat tekintve nem elfogadható, nem jó alap arra, hogy politikai vita kezdődhessen arról – magyarázta az igazságügyi tárca vezetője.

Azt is elfogadhatatlannak nevezte Varga, hogy a pénzek kifizetését a jogállamisághoz kötnék, és azt is, hogy a kohéziós forrásokból fedeznék a migránsok integrációját.

A jogállamisággal összefüggésben elmondta: egyelőre nincs olyan tervezet, amely a kérdést "jogi biztonsággal szabályozná, ez pedig egyértelmű vétót jelent".

Kovács Zoltán: Vétózni fogunk, ha ezt meglépik

Szó sincs arról a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint, hogy Magyarország hozzájárulna az uniós támogatások jogállamisághoz kötéséhez.

A javaslat – mondta – távolabb tolja az uniós költségvetés elfogadását, a szöveg ugyanis a nettó befizető országok érdekeit tartja szem előtt, valamint több tagállam érdekét sérti azáltal, hogy nem kíván közös nevezőt találni a különböző igények között.

A miniszter tájékoztatása szerint a költségvetési javaslatról orientációs vita várható az Európai Uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek csütörtökön kezdődő kétnapos csúcstalálkozóján.

Hozzászólások