szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Állami kezességvállalás mellett, állami banktól kap 12,8 milliárd forintot az az állami cég, amelyik megvett egy osztrák fegyvergyárat.

38,8 millió euró (vagyis jelenlegi árfolyamon 12,8 milliárd forint) hitel felvételére nyújtott állami kezességet a kormány annak az állami cégnek, amely megvásárolta a brit–osztrák Hirtenberger Defence Systems nevű hadiipari céget – derül ki egy július 26-án megjelent határozatból. A pénz védelmi ipari kapacitásbővítés céljából végrehajtandó beruházás finanszírozására szolgál. A hitelt az MFB Magyar Fejlesztési Bank nyújtja – az MFB állami bank, szóval végső soron állami pénzről van szó.

A HDS megvásárlását a Magyar Nemzetnek adott interjújában jelentette be a haderő- és hadiipari fejlesztéseket koordináló kormánybiztos, Maróth Gáspár. A kormánybiztos a vételárról nem akart beszélni, mert az „az osztrák partner kérésére üzleti titok”. A pénz forrásáról csak annyit mondott, hogy „banki hitelkonstrukcióból” fedezték, „ezáltal a költségvetésnek nem jelentett extra kiadást”. Maróth szerint a HDS vissza fogja termelni a saját vételárát, a hitelt így tudják majd kifizetni. A kormánybiztos titkolózása némileg meglepő, ugyanis az ügylethez nyújtott hitelgaranciáról szóló határozat nyilvános, megjelent a Magyar Közlönyben. Persze előfordulhat, hogy valamivel kevesebbet, vagy esetleg többet fizettek a HDS-ért.

A magyar állami céget, amely megvette HDS-t, úgy hívják, hogy HDT Védelmi Kft. Ezt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. idén júliusban alapította alig 3 millió forintos tőkével. A dátumok alapján szinte biztosra vehető, hogy kimondottan a HDS megvásárlására létrehozott projektcégről van szó. A cégnek egyetlen alkalmazottja van: Panteleev Demeter, aki a LinkedIn-profilja szerint korábban hivatásos (gazdasági) tisztként szolgált a Magyra Honvédségben magas posztokon, sőt több külföldi katonai misszióban is részt vett mielőtt a Mol Nyrt.-hez igazolt, innen került a HDT Kft. élére – írja Panteleevről a Népszava. A cég főtevékenysége a cégbírósági adatok szerint üzletvezetés, kommunikáció, üzletviteli és egyéb tanácsadás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra munkába áll a YouTube moderátorserege

Újra munkába áll a YouTube moderátorserege

Kiszámolták, mennyivel nőhet a rezsiszámla a koronavírus miatt

Kiszámolták, mennyivel nőhet a rezsiszámla a koronavírus miatt

OT rendszámos Kispolszkit kínálnak eladásra Győrben

OT rendszámos Kispolszkit kínálnak eladásra Győrben