szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Amszterdamra lassan kiteszik a megtelt táblát.

A tulipánok országa a világ tíz legnépszerűbb turistacélpontja között szerepel, és ennek következtében idén 10, de tíz év múlva már 29-30 millió kíváncsi külföldi érkezhet a kis területű, sűrűn lakott országba. Amszterdam gyakorlatilag megtelt: a külföldiek döntő többsége ide érkezik, és itt tölti el azt az időt, melyet Hollandiára szánt. A zsúfoltság elképesztő, az új turizmuspolitika ennek megfelelően igyekszik mérsékelni a beérkező turizmust.

Japánok, olaszok és spanyolok ne jöjjenek! – adták ki a parancsot, ennek jegyében pedig a három országban a holland nemzeti turisztikai ügynökség be is zárja irodáit. Így akarja kifejezni, hogy nem kíván új turistákat fogadni ezekből az országokból. A világ két legnagyobb hatalmának, az USA-nak és Kínának a polgárai szívesen látott vendégek továbbra is, azért is, mert arányuk nem túlságosan magas az összes idelátogató között. Ugyanebbe a kategóriába esnek a németek és a franciák is.

A párizsi Les Echos a kelet-európai turistákkal, így a magyarokkal nem foglalkozik az amszterdami döntésről szóló cikkében. Azt viszont megemlíti, hogy a hollandok nekimentek az Airbnb-nek is, amelyet a tömegturizmus egyik fő felelősének tekintenek. De nemcsak az olcsó turistaszállások kerültek veszélybe, hanem a turistautak is. A nagy tengerjáró hajók, melyek turisták ezreit hozták Amszterdamba, immár csak távoli kikötőkben köthetnek ki, a városnéző hajók, amelyek a csatornákon keresztül ismertetik meg Amszterdam szépségeit a turistákkal pedig csak a városon kívül. A csatornák mentén a korábbinál jóval kevesebb taxi kószálhat utasokra várva.

Hollandiában a kormányzat is osztja a városok és mindenekelőtt Amszterdam gondjait a tömegturizmussal kapcsolatban, mégsem lesz könnyű lépni. Ebben az egész holland sajtó egyetért – utalva az itáliai példákra, ahol Velence városa már hosszú évek óta próbálja meg mérsékelni a külföldi turizmust – igencsak csekély sikerrel.

A furcsa turista kvótarendszert nehéz lesz alkalmazni a gyakorlatban. Ráadásul arra senki sem mer gondolni sem, hogy mi lesz, ha megindul Európa felé az igazi tömegturizmus Kínából. Ott jelenleg még csak 4-500 millió polgárnak van erre elég pénze, de az ország lakossága 1,4 milliárd. India is gyorsan fejlődik, bár az onnan érkező turisták inkább Nagy-Britanniát kedvelik, de ha az 1,3 milliárdos népességnek csak egy töredéke célozza meg Hollandiát, az felboríthatja a kényes egyensúlyt. És Indonézia, az egykori holland gyarmat, a maga 250 millió polgárával szintén sorban áll.

A hollandok az árak piacszabályozó erejében bíznak, de ez rossz hír a helyi lakosságnak, hiszen az ingatlanárak egyre kevésbé megfizethetők a bérből és fizetésből élők számára. Ezért is akarják megfogni Hollandiában az Airbnb-rendszert, amely a bérlakáspiacot borítja fel.

Ne csak Amszterdamot nézzétek! – javasolja a külföldi turistáknak a hollandok új terve, amely a vidékre akarja irányítani a figyelmet: a tulipánok termesztésére, a fapapucsos vidéki gazdák világára. Az olyan városokra mint Hága vagy Utrecht, ahol szintén sok látnivaló van, de erről a külföldi turisták döntő többsége még csak nem is hallott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hegyi-Karabah: Még mindig találnak újabb holttesteket a konfliktusövezetben

Hegyi-Karabah: Még mindig találnak újabb holttesteket a konfliktusövezetben

Navalnijról és a hackerekről is beszélt Biden, amikor először hívta fel elnökként Putyint

Navalnijról és a hackerekről is beszélt Biden, amikor először hívta fel elnökként Putyint

A kereskedés előtt álló vadonatúj Range Rover Defender húzta ki a bajból az autószállító kamiont – videó

A kereskedés előtt álló vadonatúj Range Rover Defender húzta ki a bajból az autószállító kamiont – videó