szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A gazdasági növekedés lassulása és az USA és Kína közti kereskedelmi viták miatt megroppant a német vállalatok Kínába vetett hite: az ázsiai országban tevékenykedő német cégek többsége kedvezőtlennek tartja a kínai gazdaság kilátásait.

A Kínában jelenlévő német vállalatok negyede tervezi azt, hogy részlegesen, vagy teljesen kivonul az országból – írta a DW német hírportál a Kínai Német Kereskedelmi Kamara elemzésére hivatkozva. A szervezet szokásos éves felmérésében most 526 céget kérdezett meg, és a válaszolók 23 százaléka jelezte, hogy már megkezdte vagy tervezi a kivonulást. A felmérés szerint a német cégek más, a kínainál olcsóbb munkaerőt ajánló ázsiai országba helyezik át tevékenységüket.

A kínai munkaerőköltségek már évek óta emelkednek, részben azért, mert az ázsiai ország a késztermék-exportra alapozott gazdaságot igyekszik úgy átalakítani, hogy a szolgáltatások játsszák a főszerepet.

A növekvő költségek mellett a kedvezőtlennek ítélt gazdasági kilátások miatt is fontolgatják a németek a távozást, a válaszolók 83 százaléka mondta azt, hogy közvetve, vagy közvetlenül érintette a céget az amerikai-kínai kereskedelmi háború. A német cégek arról is panaszkodnak, hogy a szabályozási környezet nagyon lassan változik, s a külföldi vállalatok általában jelentős hátrányban vannak hazai vetélytársaikhoz képest. Az viszont reményre ad okot – írta a DW –, hogy valószínűleg 2020-ban elfogadják az EU-kínai beruházási egyezményt, s ennek köszönhetően javulnak majd az EU-s vállalatok esélyei.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kedvez az autófeltöréseknek a kijárási tilalom

Kedvez az autófeltöréseknek a kijárási tilalom

Azt sem tudni, ki használja majd a 15 milliárdos sportcsarnokot Nagykanizsán

Azt sem tudni, ki használja majd a 15 milliárdos sportcsarnokot Nagykanizsán

Van, ahol 20 centis hó is eshet hétfőn, viharos szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok

Van, ahol 20 centis hó is eshet hétfőn, viharos szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok