szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre többen vannak ezen a véleményen, ahogy ez a Bloomberg Business Weekből kiderül, mert Trump elnök épp azt nem érte el, amit állítólag szándékozott. Azonkívül ugyanott tart most, mint a háborúskodás kezdetén, csak közben komoly veszteségeket szenvedett el mindkét fél.

Konstruktív tárgyalások folynak Peking és Washington között – ezzel a hírrel örvendezteti meg olvasóit a pekingi China Daily. Kínában megszokott dolog, hogy semmilyen konkrétumot nem közölnek ennek kapcsán, de az amerikaiak most ugyanezt játsszák el.

Steve Mnuchin pénzügyminiszter, akire a jó rendőr szerepet osztotta ki Trump, úgy nyilatkozott, hogy tulajdonképp már meg is van az egyezmény, csak egy-két apróság hiányzik. Csakhogy senki sem látta ezt az egyezményt – gúnyolódik az amerikai gazdasági sajtó. Csak annyit látnak, hogy Kína újra vásárol nagy mennyiségű szóját az Egyesült Államoktól. Méghozzá azoktól a farmerállamoktól, ahol Trump elnök törzsszavazói élnek. Pekingben ugyanis pontosan tudják: Trumpot igazában csak az újraválasztása érdekli, mindent ennek rendel alá.

De mi van a szellemi tulajdonnal?

Trump arra hivatkozva indította meg a nagy offenzívát Kínával szemben, hogy a kínaiak lenyúlják az amerikai technológiát és ezért tudnak oly gyorsan felzárkózni, illetve az amerikaiak vetélytársaivá válni. Ebben azért sok igazság volt, amit Európában is elismertek.

Csak épp a kínaiak ezen a döntő ponton nem engedtek egy fikarcnyit sem: kivettek mindent az egyezménytervezetből, amely szigorúan szabályozná ezt a területet. Helyette mindössze annyi maradt, hogy Kínában immár törvény van a szellemi tulajdonról.

Pekingben is vita folyik: maga a főtárgyaló, Liu Ho miniszterelnök-helyettes azon a véleményen van, hogy engedni kellene az amerikaiaknak, mert a büntetővámok túlságosan is nagy károkat okoznak. A kormányfő, Li Kocsiang a hírek szerint viszont úgy véli, hogy nem kell engedni az Egyesült Államoknak, Peking ugyanis megengedheti magának azt a luxust, hogy hosszú távra tervezzen.

Trump viszont a rövidtáv embere: újra elnök akar lenni. Ezért beéri azzal, hogy a kínaiak szóját vásárolnak a rá szavazó államoktól, és nem forszírozza a szellemi javak ügyét. Ez ugyanis véresen komoly kérdés Kínában: ha komolyan veszik azt, hogy ezentúl fizetni kell a külföldi szellemi tulajdon után, akkor sok kínai cég lehúzhatná a rolót. Ezt pedig a gazdaság folyamatos lassulásával küzdő Kína aligha engedheti meg magának, így Hszi Csinping elnök láthatóan a kemény vonal mellett döntött.

Trump pedig ott van, ahonnan elindult: olyan mint Don Quijote, aki a szélmalom ellen küzdött. Épp ezért az amerikai-kínai tárgyalások a komoly és a nevetséges között ingadoznak. Illetve eddig ingadoztak, de most már nevetségessé váltak - állapítja meg a Business Insider.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar kutató vezetésével tesztelték a Novavax koronavírus elleni vakcináját

Magyar kutató vezetésével tesztelték a Novavax koronavírus elleni vakcináját

3D-nyomtatással tuningolt 900 lóerős McLaren érkezett

3D-nyomtatással tuningolt 900 lóerős McLaren érkezett

A Microsoft elkezdi végre kijavítani a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját

A Microsoft elkezdi végre kijavítani a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját