szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Óriási létszámhiánnyal küzd a brit nemzeti egészségügyi szolgálat, azaz az NHS, mert a brexit miatt folyamatosan távoznak az uniós orvosok és nővérek – a folyamat egyelőre leállíthatatlannak látszik.

A nővérhiány a leginkább aggasztó Nagy-Britannia közegészségügyi hálózatában, hiszen a brexit-népszavazás óta 11 600 uniós orvos és nővér hagyta ott az NHS-t – hívják fel a figyelmet a Liberális Demokraták.

Állításuk szerint még nagyobb probléma, hogy megszűnik az utánpótlás: míg a brexitszavazás évében 6 382 nővér érkezett az uniós országokból, addig az utóbbi évben mindössze 805, ami már az NHS működését is veszélyeztetheti.

A gondokat fokozza, hogy Nagy-Britannia lakossága is öregszik, egyre többen igénylik a közegészségügyi szolgáltatásokat. Ha a jelenlegi tempóban folytatódik az uniós orvosok és nővérek távozása az NHS-ből, akkor a brit közegészségügy válság elé néz – hangsúlyozza az ellenzék két fő ereje: a Munkáspárt, illetve a Liberális Demokraták.

A kormányzó konzervatívok is tudják, hogy baj van

Ők saját erőből akarják megoldani a problémát, vagyis azt szeretnék elérni, hogy a brit orvosok és nővérek vállaljanak több túlórát. Ezzel növekedne a jövedelmük és legalább részben pótolni lehetne a távozó uniós munkaerőt. A konzervatív kormány ebből a célból csökkentette, illetve átvállalta az NHS-orvosok nyugdíjjárulékának adóját.

Mindez azonban aligha lesz elegendő a hiányok pótlására. Különösen azért nem, mert a brit doktorok nem szívesen vállalnak munkát a hazai közegészségügyben, amely rosszul fizet és sokat kell túlórázni.

Ehelyett vagy a magánszférát választják vagy pedig külföldre mennek. Ausztráliában vagy az Egyesült Államokban például jóval magasabbak az orvosi fizetések és a munkaidőt is pontosabban betartják. Van olyan fiatal orvos, aki a diplomájának megszerzése után egyből nekivág a nagyvilágnak. Velük kapcsolatban felmerült, hogy a diplomájuk 1 millió fontba került, amire hivatkozva néhányan meg akarták akadályozni az orvosok tömeges elvándorlását. Ezt az elképzelést azután gyorsan elfelejtették, mert megsértették volna a személyes szabadságjogokat.

A probléma viszont megmaradt. Egyre nagyobb az orvos és nővérhiány. Ezért máris téli válságról ír a Guardian, mely szerint igazán komoly akkor lesz a krízis, ha Nagy-Britannia valóban kilép az Európai Unióból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nemrég még Gulyás és Guller is nyári nyitásról beszéltek, most már rémhírnek nevezik ezt

Nemrég még Gulyás és Guller is nyári nyitásról beszéltek, most már rémhírnek nevezik ezt

Nem szabad megenni: szennyezett kétszersültet hív vissza az IKEA

Nem szabad megenni: szennyezett kétszersültet hív vissza az IKEA

A PTE rektora 15 perc alatt két ellentmondó információt kapott a modellváltásról

A PTE rektora 15 perc alatt két ellentmondó információt kapott a modellváltásról