szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik bank elemzői közölték, mire számítsunk jövőre.

„A forgalommal szemben haladunk az autópályán” – érzékeltette a magyar gazdaság helyzetét Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője a bank által szervezett sajtóbeszélgetésen. A hasonlattal arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben Németország és az euróövezet is negatív meglepetést okozott ebben az évben, Magyarország pont az ellenkezőjét. Kiemelte például azt, hogy miközben a német feldolgozóipar válságban van és a technológiai cégek is toporognak, a magyar ipar 2019-ben ellenállónak bizonyult.

A magyar gazdaság növekedése szerinte idén elérte a tetőpontját, 2019-ben mérsékelten, 2020-ban pedig valószínűleg jelentősebben csökken majd a növekedés üteme – ez azonban még így is az Európai Unió tagországai között az egyik legmagasabb lesz. A kevésbé kedvező külső környezetben a belső felhasználás marad a gazdaság motorja, miközben az infláció a középtávú cél fölött marad éves átlagban. Ennek ellenére, főként a globálisan alacsony kamatkörnyezet miatt, az MNB laza monetáris politikájában komoly fordulat nem várható – összegezte a várakozásokat.

Az elemző úgy számol, hogy 2020-ban 3-3,5 százalék közelébe csökkenhet a gazdaság növekedésének üteme, „ezzel a régióban bőven dobogós helyen vagyunk”. Ez még a megelőző 5 év átlagától is csak kissé elmaradó dinamika és a munkaerőpiac, illetve a költségvetés szempontjából sem jelent extra kockázatot. Trippon Mariann azt mondta, 2019 egészében 4,8 százalék körüli mértékben bővülhet a GDP – ez alig egy tizedponttal kisebb a 2018-as adathoz képest. A növekedés lassulását az elemző azzal magyarázta, hogy hosszú távon a magyar ipari szektor nem tudja majd magát függetleníteni az európaitól. Azt is mondta, hogy gazdaságpolitikai intézkedésekkel ugyan feljebb lehet tornázni a GDP-bővülést,

de hosszú távon nem tartható az 5 százalék körüli növekedés.

Elhangzott, hogy az építőiparban nagyobb lassulás várható 2021-től. Trippon Mariann szerint ekkorra befejeződik a megkezdett lakóingatlanok építése, és megtorpannak az uniós pénzből finanszírozott beruházások is.

Arra kell számítani, hogy a fogyasztás stabilan magas marad, mert van munkalehetőség és olcsó hitel a piacon. Ami az inflációt illeti, az éves átlagos pénzromlás idén és jövőre is a 3 százalékos jegybanki cél felett alakulhat, miközben egyre nő az inflációs nyomás. Monetáris politikai beavatkozásra a CIB elemzői szerint nem lesz szükség, a mutató tartósan a 4 százalékot nem lépi át. Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a magasabb bérek egyelőre nem jelentek meg az inflációban, mert a cégek ezt "benyelték", a jövőben azonban ez változhat.

Az elemzők szerint 2020-ban is „adatvezérelt” üzemmódban maradhat a jegybank. Drasztikus monetáris politikai fordulat továbbra sem várható, az alapkamat 2020 végéig a jelenlegi 0,9 százalékon maradhat.

A forint árfolyamáról Trippon Mariann azt mondta, hogy a forint „most a semmi ágán ül”. És ez így is marad, amíg az MNB tolerálja a gyengébb árfolyamot – véli az elemző. A forint árfolyama az euróhoz képest továbbra is a 330-as szint közelében marad, maximum „néhány forinttal feljebb csúszhat”.

A globális gazdasági teljesítmény növekedési kilátásai 2019 első három negyedévében tovább romlottak, és a lassuló növekedés továbbra is alacsony inflációs környezettel párosult. A növekedési problémák középpontjában továbbra is a feldolgozóipar áll, ezen belül jelentős kockázatok övezik a visszaeséssel küzdő autóipari cégeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

Miért zuhant be újra a forint, és mi jöhet ez után?

Egy olyan napon esett történelmi mélypontra a forint, amikor nem történt semmi különös – ez pedig akkor is nagy baj, ha azóta korrigált az árfolyam. Azért aki külföldről rendelne karácsonyi ajándékot, annak még nem kell rohannia.

Szijjártó a Fidesz kilépéséről: Manfred Weber szégyellje magát!

Szijjártó a Fidesz kilépéséről: Manfred Weber szégyellje magát!

Egy generációnak segített felnőni, másoknak egy életre elvette a kedvét a politikától

Egy generációnak segített felnőni, másoknak egy életre elvette a kedvét a politikától

Felhős és esős lesz a péntek, a hegyekben még hó is eshet

Felhős és esős lesz a péntek, a hegyekben még hó is eshet