szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Több titka van annak, miért sikeres a balti ország oktatási rendszere.

A legfrissebb, 2018-as PISA felmérés közzétételének napján Észtországból közölt riportot a BBC. Az oktatás stratégiai ágazat a kis balti államban, mely az informatikai forradalomban megelőzi a nála jóval gazdagabb uniós államokat is. A BBC

utánajárt az észt sikernek, és arra jutott:

az óvoda a siker kulcsa.

Majdnem minden gyerek jár oviba Észtországban, de ez önmagában még nem olyan nagy szenzáció, hanem az az igazán érdekes, ami egy óvodában történik. A gyerekeket tanulni tanítják. Nem egy tudásanyagot akarnak a fejükbe verni, hanem arra nevelik őket, hogy játszva tanuljanak, élvezzék a tanulást, mint a világ megismerésének folyamatát.

Nemcsak szellemileg, de közösségileg is felkészült a hatéves gyerek az általános iskolára - mesélte egy édesanya a BBC riporterének. Ezen elsősorban azt értette, hogy

a gyerek mer és tud kérdezni

Erre buzdítják már egészen kis koruktól kezdve a kicsiket az óvodákban Észtországban. Ennek következtében a hatéves iskola érett gyerekek bátran kérdeznek később is. Kreatív gondolkodásra, az összefüggések felismerésére nevelik őket nem pedig egy tudásanyag bemagolására.

A tanárok szabadok a legjobb oktatási módszerek megválasztásában

A sikereink kulcsa a tanárokban van - magyarázza egy fővárosi középiskola igazgatója. A finnek oktatási modellje volt számunkra a minta, amikor függetlenné váltunk 1991-ben. Ez azt is jelenti, hogy az oktatás ingyenes. "Minden ingyenes" - nyilatkozta az oktatási miniszter a BBC-nek:" sem a tankönyvek, sem az iskolai ebéd sem pedig az iskolabusz nem kerül pénzbe."

A házi feladatok többségét az interneten oldják meg a diákok. Ott néznek utána a szükséges szakirodalomnak is. Így egész nemzedékek válnak profivá az informatika terén.

A sikernek ára is van. A tanárokat nem tudják elég jól megfizetni, ezért komoly hiány van már most is. Még nagyobb lesz amikor népes nemzedék vonul nyugdíjba, és helyettük nem jönnek a fiatalok. Hova mennek a fiatal észtek? Külföldre, elsősorban Finnországba, ahol értik a nyelvet, és így hamar be tudnak illeszkedni. A fizetések pedig sokkal magasabbak, mint Észtországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyurcsány a Szájer-botrányról: „Orbán és Szájer a két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat”

Gyurcsány a Szájer-botrányról: „Orbán és Szájer a két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat”

13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

Nem fogta vissza magát Lázár János, amikor az első hódmezővásárhelyi villamost kommentálta

Nem fogta vissza magát Lázár János, amikor az első hódmezővásárhelyi villamost kommentálta