szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar vállalkozások eddig jóval több tao-támogatást fizettek ki sportszervezeteknek, mint amennyi adókedvezményt ennek fejében igénybe vettek. A kedvezményeket a következő években is igénybe vehetik, így ez a pénz a következő évek költségvetéseiből fog hiányozni.

Nemcsak azért vont el majdnem 50 milliárddal többet a tervezettnél a tavalyi költségvetéstől a sportszervezetek tao-támogatása, mert a kormány masszívan alábecsülte az érintettek támogatásigényét, hanem azért is, mert rengeteg adókedvezmény ragadt be a korábbi évekről. A lassan nyolc éve működő rendszer több tízmilliárd forintnyi ilyen tao-aknát rejt, a következő években még ennyiről kell lemondania az államnak a korábbi sporttámogatások miatt – írja a G7.

A portál összeszedte, hogy körülbelül mennyi sportcélú tao-támogatást fizettek ki a magyar vállalkozások (vagyis hogy mennyi támogatást kaptak meg a klubok és a szövetségek), és azt is, hogy a vállalkozások mennyi tao-kedvezményt érvényesítettek az állammal szemben. A különbség 2018 végéig a 100 milliárd forintot is megközelíthette – vagyis ennyi adó befizetését még valamikor a következő években megúszhatják a vállalkozások. Értelemszerűen a következő években ennyivel kevesebb bevétele lesz az államnak.

A tao-támogatások rendszere úgy működik, hogy ha egy vállalkozás ilyen támogatást ad egy sportszervezetnek, akkor azt a pénzt nem kell befizetnie az állami költségvetésbe társasági adó formájában. A kedvezményt azonban nem kell akkor igénybe vennie, amikor a támogatást odaadja a sportszervezetnek, érvényesítheti azt később is. Magyarán az elmúlt években a sportszervezeteknek kifizetett tao-támogatások egy része a következő évek állami költségvetéséből fog hiányozni.

Egyházak és sport: az Orbán-kormány ezen a két területen lefocizta Európát

Magyarország uniós összehasonlításban keveset költ szociális juttatásokra, beleértve a nyugdíjakat és az egészségügyet is. Sportra és vallásra viszont kiemelkedően sokat, és az állam működtetése is sokba kerül.

2018-ban egyébként csillagászati, és a tervezettnél jóval nagyobb összeget költött az állam sportra – derült ki a költségvetés teljesülését bemutató zárszámadásból. Eredetileg csak a GDP 0,4 százalékát költötte volna a magyar állam sportra, az év közbeni módosításoknak köszönhetően ez 0,8 százalékra, 320 milliárdra kúszott föl, miközben 128 milliárd forint bevételről mondott le sportszervezetek javára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
20 milliárd dollárt bukott egyetlen nap alatt egy amerikai milliárdos

20 milliárd dollárt bukott egyetlen nap alatt egy amerikai milliárdos

Zacher Gábor szerint is előfordul, hogy választani kell, kit tegyenek lélegeztetőgépre

Zacher Gábor szerint is előfordul, hogy választani kell, kit tegyenek lélegeztetőgépre

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén