szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pénzügyminiszter a kormány nevében visszautasította az uniós pénzügyminiszterek testületének megállapítását, miszerint a magyar költségvetésben strukturális kiigazításra lenne szükség. A magyar kormány nem akarja, hogy uniós intézmények felügyeljék a pénzmosás elleni intézkedéseket.

Az uniós tagállamok pénzügyminisztereit tömörítő Ecofin mai ülésének kiemelt témája volt a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés európai stratégiája – tájékoztatott Varga Mihály pénzügyminiszter. Varga azt mondta, magyar részről aggályos a felügyeleti funkciók EU-szintű intézményekre való áthelyezése. A felügyelet a közös szabályok betartása felett őrködne, de a magyar álláspont szerint a részletes, naprakész információkkal rendelkező nemzeti hatóságok hatékonyabban tudják kezelni az unió előtt álló kihívásokat.

Varga Mihály elmondta, hogy a magyar kormány nem ért egyet a pénzügyminiszterek határozatának azon megállapításaival, miszerint a magyar költségvetésben kiigazításra lenne szükség. Varga ezután a magyar gazdaság pozitív mutatóit sorolta: nő a GDP, kiegyensúlyozott az államháztartás, csökken az államadósság, bővül a foglalkoztatás, nőnek a bérek is. A tárcavezető szerint módszertani különbségek is állnak az Ecofin kritikája mögött. Az unió által diktált korrekciók Varga szerint szükségtelenül fékeznék a magyar gazdaság teljesítményét.

Az ügy előzménye, hogy az uniós pénzügyminiszterek évek óta strukturális kiigazítást sürgetnek Magyarország részéről: az állami kiadások visszafogását és az államadósság lefaragását. A magyar gazdaság ugyanis valóban jól teljesít, a költségvetés stabil és az éves hiányok alacsonyak. A kormány ugyanakkor a gazdasági növekedés miatt emelkedő adóbevételeket jórészt el is költi, a GDP-arányos államadósság magas, és csak lassan csökken, főként a GDP növekedésének köszönhetően (a GDP lassan-lassan kinövi az adósságot).

Itt a pofon: 350 milliárdos kiigazítást vár el az EU Magyarországtól

Emiatt kell spórolni, nem egy vizionált válság miatt.

A pénzügyminiszterek megvitatták az EU fejlődő országok számára nyújtott nemzetközi fejlesztés-finanszírozás intézményi rendszerének átalakításáról szóló javaslatot is. Varga Mihály a magyar álláspontról szólva kifejtette: a fejlesztések finanszírozását a tömeges migrációt kibocsátó országokban kellene növelni, a kiváltó okokra helyben megoldást találni beruházásokkal, munkahelyek teremtésével, infrastruktúrák kiépítésével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!