szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Miközben a koalíció az EU miatt akar adót emelni. Mégis lesz választás Itáliában?

Matteo Salvini, aki az olasz szélsőjobb vezéréből az egész jobboldal vezetője lett, a nemzeti érdek elárulásával vádolta meg a baloldali kormányt Rómában. Szerinte az Európai Stabilitási Alap kizárólag a gazdag és sikeres uniós államoknak kedvez, és ellentétes az olyan nyakig eladósodott államok érdekeivel mint Olaszország. Az olaszok jó részének halvány fogalma sincs, hogy mi is az Európai Stabilitási Mechanizmus – írja a Corriere della Sera –, de Matteo Salvininek ez is jó alkalom a kormány elleni támadásra.

Salvini össze akarja ugrasztani a kormánykoalíció pártjait. A baloldali Demokrata Párt józan realista álláspontot képvisel, de az 5 Csillag és a szélsőbal hajlamos a populista bírálatra az Európai Unióval szemben. Utóbbiak úgy nyilatkoztak, hogy ebben a kérdésben Matteo Salvinivel értenek egyet, vagyis felrémlett a szakítás veszélye, amely előrehozott választást eredményezne. Salvini pedig épp ezt szeretné elérni, hiszen az valószínűleg a jobboldal és személy szerint az ő győzelmét hozná.

És épp egy választástól tartanak Brüsszelben és Washingtonban is. Már Silvio Berlusconi is pedzegette a kilépést az eurozónából, de Matteo Salvini ebbe az irányba terelgeti az egész jobboldalt Itáliában. Minthogy az Európai Unió egyik legnagyobb, de leginkább gyengélkedő gazdaságáról van szó, ezért árgus szemekkel figyeli az olasz belpolitikát Brüsszel.

Az Európai Stabilitási Mechanizmus az EU mentőalapja, amellyel a csődközeli helyzetbe került országokat, intézményeket segíti ki az unió. Ennek reformja került napirendre, amely szigorúbb feltételeket szabna egy ilyen mentőcsomag igénybevételéhez. A baloldali pénzügyminiszter nem fogadta el ezt a reformtervet, melyet a december 12-13-i csúcsértekezletükön vitatnak majd meg az uniós állam- és kormányfők. Matteo Salvini felszólította Giuseppe Conte kormányfőt, hogy vétózza meg a javaslatot, de a miniszterelnök kijelentette: erről szó sem lehet. Megoldást fogunk találni – nyilatkozta Itália kormányfője. Mire Matteo Salvini sietett kijelenteni: ez Conte újabb hazugsága.

Matteo Salvini most az ESM kapcsán támad, de valójában a tervezett adóemelés miatt akar végzetes csapást mérni a koalíciós kormányra. Márpedig az adóemelést nehéz megúszni. Olaszország adósságállománya katasztrofálisan magas (meghaladja a GDP 130 százalékát), a költségvetés deficitjét pedig sehogy sem tudják levinni a kívánt szintre. Jelentős részben emiatt bukott meg a populista kormány, melynek emberei látványosan a cipőjüket törölték Pierre Moscovici akkori uniós pénzügyi biztos javaslataival.

A teátrális jelenetek elmúltak, a problémák megmaradtak: a kormánynak adót kell emelnie, ha teljesíteni akarja az uniós elvárásokat. Minden adóemelés népszerűtlen. Ezt a kínos helyzetet akarja kihasználni Matteo Salvini, hogy szociális demagógiával megbuktassa a kormányt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!