szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jegybank azt se vette jó néven, hogy nincs engedélye, 22,5 milliós bírságot szabtak ki rá.

Csúnya véget ért egy ügynök karrierje, aki azzal hirdette szolgáltatásait, hogy „Ne dolgozz”. Az MNB nemcsak azonnali hatállyal megtiltotta, hogy H. András portfóliókezelést, befektetési elemzést, illetve függő ügynöki tevékenységet végezzen, de 22,5 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott rá.

A Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy a budapesti lakóhelyű H. András – a nedolgozz.hu internetes honlap működtetője – végzett-e rendszeres gazdasági tevékenység keretében a befektetési szolgáltatókról szóló törvény által szabályozott, s az MNB engedélyéhez kötött portfóliókezelési, kiegészítő szolgáltatási, illetve jegybanki bejelentésköteles függő ügynöki tevékenységet.

A jegybank – próbavásárlása, s az addig feltárt adatok alapján – ideiglenes intézkedésként már tavaly megtiltotta H. Andrásnak, hogy jogosulatlanul végezze e tevékenységeket. A jegybank emellett honlapja Figyelmeztetések menüpontjában hívta fel a nyilvánosság figyelmét, hogy a nedolgozz.hu honlap működtetőjének nincs pénzügyi szolgáltatás nyújtására jogosító jegybanki engedélye, bejelentése.

Vizsgálata nyomán az MNB azt is megállapította, hogy H. András egy írországi székhelyű befektetési vállalkozás számára jutalék fejében több mint száz magyarországi befektetőt érintően függő ügynöki tevékenységet végzett. A nedolgozz.hu internetes honlap működtetője ezen felül EUR/USD devizapárokra vonatkozó ügyleteket érintően befektetési elemzés kiegészítő szolgáltatást is nyújtott, s egyes befektetők kereskedési számláin portfóliókezelést végzett.

A 22,5 milliós bírság kiszabásakor súlyosbító tényezőnek minősült, hogy H. András huzamosabb ideig végezte a felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységeit, az elemzéseket pedig az ideiglenes tiltás után is folytatta. Enyhítő körülménynek számított viszont, hogy az érintett befektetők száma alacsony volt.

A jegybank arra is felhívta a figyelmet, hogy az árfolyamkülönbözetet elszámoló ügyletek nem csak a nedolgozz.hu esetében problémásak, ezért 2019. augusztus 1-től még az engedéllyel rendelkező hazai piaci szereplőknél is szigorúan korlátozta a spekulatív, kiemelten kockázatos CFD termékek lakossági forgalmazását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!