szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vezetők azok, meg a kedvezőtlen intézményi struktúra.

Kásler Miklós miniszter arról beszélt az InfoRádiónak, hogy a Pénzügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma felmérte az eladósodások okait, és arra jutottak, hogy 30 százalékban a kórházmenedzsment tehető felelőssé a kórházi adósságok újbóli felhalmozódásáért.

A hiányhoz szerinte a kedvezőtlen intézményi struktúra is hozzájárul.

A Népszava két napja arról írt, hogy idén október végén a kórházak adóssága már 63,8 milliárd volt, és az intézmények tartozása havonta 10-20 százalékkal nő. “Ráadásul változatlan finanszírozási szerkezet mellett a következő év sem lesz könnyebb” - írta a lap.

Pelenka, vécédeszka, szaloncukor - adományokat vár a Szent János Kórház

Az intézmény karácsonyi gyűjtést indított az osztályai megsegítésére. Terjedelmes a lista.

Hogy mekkora a baj, azt a kórházakhoz kirendelt költségvetési biztosok főnöke, a Költségvetési Felügyeleti Igazgatóság vezetője, Gárdos Csaba is érzékeltette:

Ha már márciusra 14, szeptemberre pedig 32 kórháznak fogy el az elkölthető kerete, akkor ott valami nagyon nagy baj van

– mondta.

Sinkó Eszter egészségközgazdász az IME szaklap keddi konferenciáján azt mondta, a legfrissebb OECD-adatok alapján tavaly a GDP 6,6 százalékát fordította a kormány egészségügyre, ami “szégyentelenül kevés”.

“Mindnyájan tudjuk, hogy nem bír ki az ágazat újabb négy évet tétlenségben. Csapdahelyzet van: a Pénzügyminisztérium addig nem ad többletforrást, míg nincs struktúraátalakítás” - tette hozzá Sinkó.

Nyilvánvaló, ahol a probléma, ott kell beavatkozni - ezt már Kásler Miklós nyilatkozta az InfoRádiónak, hozzátéve, hogy ennek megfelelően alakulnak majd a soron következő időszak döntései. Arról viszont még nem született döntés, hogy a kormány mikor és milyen feltételek mellett rendezi a kórházak adósságát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!