szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az agrártárca pontosította saját államtitkára szavait.

Hiába kecsegtette az édességgyártókat azzal a fideszes Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, hogy tárcája kezdeményezte a népegészségügyi termékadó (neta) eltörlését, mert az nincs napirenden – tudta meg a Népszava.

A lapnak maga az agrártárca pontosította államtitkára szavait.

"Minden adónem, így a chipsadó hatását is vizsgálja a kormány, az eltörlése viszont nincs napirenden" – írta az újság kérdésére az agrártárca, hozzátéve, hogy azért sem, mert az fontos eszköz a lakosság egészség-magatartásának formálásában.

A chipsadó bevezetését követően a gyártók 30 százaléka teljesen eltávolította a káros összetevőt, 40 százalékuk pedig módosított a termékösszetételen úgy, hogy az egészségesebb lett. Már három évvel az adó bevezetése után egytizedével csökkent a cukrozott italok fogyasztása – írta a Népszava.

Zsigó Róbert, a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára egy budapesti konferencián beszélt arról két nappal korábban, hogy az Agrárminisztérium kezdeményezte a népegészségügyi termékadó, ismertebb nevén a chipsadó újragondolását.

Zsigó azt is hozzátette, nem biztos, hogy a legjobb eszköz a chipsadó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!