szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

De még csak nem is a focisták viszik el a legtöbb pénzt, a hokisok többet érnek.

Érdekes adatokat közöl a tao-támogatással foglalkozó új cikkében az Mfor. Azt írják: a rendszer indulása óta több mint 232 ezerrel nőtt az igazolt sportolók száma, a taón keresztül pedig már 658,5 milliárd forint jutott a hat támogatott sportágba.

Számításuk szerint a kormány egyetlen új sportolóra 2,8 millió forintot költött,

ám sportágak szerint bontásban nézve a jégkorong felduzzasztása került a legtöbbe: ott sportolónként 13,9 millió forintos támogatáshoz jutottak. Ezt a vízilabda követi 13,1 milliós fajlagos támogatással, míg a rangsor végén a röplabda áll. Ott 968 ezer forint elég volt egy új sportolóra.

A társadalom által is legkedveltebb sportágak toborzása 2-3 millió forint közötti támogatással valósult meg:

  • a kézilabdában egy sportolóra 2,6 millió,
  • a fociban 2,5 millió,
  • a kosárlabdában pedig 2,1 millió forintnyi tao-pénz jutott.

A cikkben arról is írnak, hogy míg 2011-ben a 6 látvány-csapatsportágban 220 ezer igazolt sportoló volt, addig 2018-ra ez a szám 452 ezer fölé emelkedett. Ez pedig javarészt a labdarúgásnak tekinthető, a növekedés majdnem fele köszönhető a sportágnak.

A tao-rendszer lényege, hogy minél minél nagyobb a létszám, annál több pénz. Így minél több gyereket ír be egy egyesület a sportfejlesztési programjába, minél több csapatot indít, annál több tárgyi eszközre, felszerelése van szükség, annál több szakember fizetését lehet állami forrásból, vagyis taóból finanszírozni – írta a lap.

Az Orbán-kormány 2010 óta őrült összeget irányított a sportba, a legutolsó becslések szerint csak a miniszterelnök kedvenc sportjába, a labdarúgásba 791 milliárd forint ment.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Harle Tamás Gazdaság

Ötszörösét költik a magyar fociklubok annak, ami ajánlott lenne

Muszbek Mihály, ahogyan tíz éve mindig, az idei nyáron is elkészítette a magyar futball gazdasági hátterét feltérképező tanulmányát. Az ennek apropóján készült interjúnkban börtönbe távozó vezetőkről, a piaci bevételek hiányáról, kiváltságos csapatokról, bélszínről és főtt kolbászról egyaránt szó esett. És legfőképpen a bevételeihez képest ötszörös luxusban élő hazai klubfutballról.