szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A következő években el is indulhat a folyamat.

„Elnézve Magyarország jelenlegi pozícióját, az EU-ellenes retorikát és az EU 7-es cikk szerinti eljárás kockázatát, nem vehető nullára az esély, hogy az állam lépéseket tesz az EU-ból való kilépés felé” – mondta a portfolio.hu-nak Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza.

A szakember a következő három évben tíz-húsz százalék esélyt lát egy magyar kilépésre (azért csak ennyit, mert a folyamat hosszabb időt vesz igénybe), ám egyből hozzátette, hogy eszerint még mindig 80-90 százalék az esélye ennek ellenkezőjének.

Szerinte politikai motivációja lehet a magyar kormánynak, hiszen a mostani költségvetési ciklus kifutásával ezzel esetleg jobb alkupozícióba kerülhet a magyar kormány.

Az első lépés az lehet, ha az EU a 7-es cikk értelmében korlátozza Magyarország szavazati jogát és az uniós forrásokat. A teljes pénzbefagyasztásra lehet az Magyarország válasza, hogy elindítja a kilépési folyamatot. Az egyelőre kérdéses, hogy mindezt egy népszavazással akarják-e megerősíteni – magyarázta a lehetséges menetrendet Jakobsen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Varga Mihály visszavágott az uniós pénzügyminisztereknek

A pénzügyminiszter a kormány nevében visszautasította az uniós pénzügyminiszterek testületének megállapítását, miszerint a magyar költségvetésben strukturális kiigazításra lenne szükség. A magyar kormány nem akarja, hogy uniós intézmények felügyeljék a pénzmosás elleni intézkedéseket.

Csak egy EU-országban drágultak jobban a lakások az elmúlt 10 évben, mint Magyarországon

Csak egy EU-országban drágultak jobban a lakások az elmúlt 10 évben, mint Magyarországon

Kihirdették a Norvég Alap együttműködési megállapodását

Kihirdették a Norvég Alap együttműködési megállapodását

Magyarországon az 500 lóerős új elektromos Audi

Magyarországon az 500 lóerős új elektromos Audi