szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Leginkább a szeszes italok, dohányáruk, a hús és a lakbér ára nőtt.

Átlagosan 3,4 százalékkal emelkedtek az árak novemberben az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ez jelentős növekedés az előző havi 2,9 százalékhoz képest, ám nagyjából megfelel annak, amit az elemzők vártak. Ilyen magas utoljára júniusban volt a fogyasztói árak éves emelkedésének üteme.

Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára nőtt jelentős mértékben, a dohányáruké átlagosan 12,1 százalékkal, az élelmiszereké 5,5 százalékkal lett magasabb. A dohányáruknál és a szeszes italoknál a jövedéki adó, illetve a népegészségügyi termékadó növekedése okozta a jelentősebb áremelkedés – mondta az adatok ismertetésekor Quittner Péter, a KSH osztályvezetője.

Az élelmiszerek között is nagy az ingadozás, leginkább a sertéshús drágult (14,8 százalékkal), és nem meglepő módon a húsból készült párizsi és kolbász ára is jelentősen, 11,9 százalékkal nőtt. Tíz százalékot meghaladó mértékben drágult ugyanakkor a cukor (10,6 százalék), az idényáras élelmiszerek (burgonya, zöldség és gyümölcs) pedig 8,7 százalékkal.

Ez nagyjából megfelel annak, amit egy héttel korábban a hvg.hu mért az élelmiszerüzletekben: bár az élelmiszerek árának átlagos drágulása továbbra is 5,5 százalékos, több olyan tétel van, amelyek miatt bevásárlókosarunk tartalmának végösszege 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A szolgáltatásokért 3,4 százalékkal kellett többet fizetni novemberben éves alapon, ezen belül a lakbér 10,0 százalékkal nőtt. A háztartási energia 0,7, ezen belül a tűzifa 6,4 százalékkal drágult.

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 4,0 százalékos volt novemberben, ugyanannyi, mint az előző hónapban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felcsúttól a brit királyi elit akadémiáig – Orbán Viktor fiának példátlan karrierje

Felcsúttól a brit királyi elit akadémiáig – Orbán Viktor fiának példátlan karrierje

Heteken belül jön az oltásigazolvány, lazításról egyelőre nem lehet szó

Heteken belül jön az oltásigazolvány, lazításról egyelőre nem lehet szó

Kigyulladt egy jászberényi akkumulátorgyár, tíz város tűzoltói dolgoznak az oltáson

Kigyulladt egy jászberényi akkumulátorgyár, tíz város tűzoltói dolgoznak az oltáson