szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akár egyből egy erőteljesebb fontgyengülés is jöhet, ha Jeremy Corbyn nyer – vélik elemzők.

Az Egyesült Királyság népe szavaz: a tét a brexit. A City ideges: tartanak Jeremy Corbyntól, mert a Munkáspárt vezére megadóztatná a magas jövedelmeket, és szigorúbban ellenőrizné a tőke mozgását. Vagyis azt, hogy hány cég és jól kereső polgár viszi pénzét adóparadicsomokba Nagy-Britanniából.

Az angol font 2 százalékkal erősödött október vége óta amikor Boris Johnson bejelentette a választásokat, a londoni FTSE tőzsdeindex 3 százalékkal áll ma jobban, mint akkor. A befektetők külföldön és belföldön egyaránt abban bíznak, hogy végre kiderül: mit is jelent a brexit valójában?

"A választások eredményeképp tisztábban látjuk majd, hogy mit is akar csinálni a brit kormány" – nyilatkozta Jordan Rochester, a Nomura elemzője a CNN hírtelevíziónak. Ha Boris Johnson nyer, akkor a szakértők a font és a londoni tőzsdeindex további erősödésére számítanak. De mi van akkor, ha nem nyer?

A közvélemény-kutatások szerint fennáll a lehetősége annak, hogy a konzervatívok győznek ugyan, de oly csekély fölénnyel, hogy a parlamentben továbbra sem lesz többségük. Vagyis tovább folytatódik a kötélhúzás a brexit körül, amely már eddig is sok kárt okozott Nagy-Britannia presztízsének és a brit gazdaság megítélésének. A bizonytalanságot nagyon nem szeretik az üzleti élet döntéshozói, márpedig az Egyesült Királyság évek óta küzd a brexit megoldhatatlannak látszó problémájával.

Mi van akkor, ha a Munkáspárt nyer?

Sokkot kapna a londoni tőzsde, és mélyrepülésbe fogna az angol font, ha Jeremy Corbyn alakítana kormányt Nagy-Britanniában. A Munkáspárt vezére ugyanis arra biztatja szavazóit, hogy váltsák le az establishmentet, vagyis az egész elitet.

Ez persze szociális demagógia, de sok szavazatot hozhat a Munkáspártnak. Annyit nem, hogy többséget szerezzen a parlamentben, de esetleg kisebbségi kormányt alakíthatna a skótok vagy a liberális demokraták támogatásával. A Nomura szakértője azt jósolja, ha ez bekövetkezne, akkor az angol font értéke szinte azonnal 3 százalékkal csökkenne.

A Munkáspárt fellendítené a gazdaságot

Ezt ígéri a választóknak és a Citynek Jeremy Corbyn, aki egyrészt arra mutat rá, hogy a brexit nagy ráfizetés Nagy-Britanniának. Ő olyan egyezményt szeretne az Európai Unióval, amely megőrizné az előnyöket abból, hogy Nagy Britannia jelenleg egy 500 milliós piac része.

A londoni City nem veti el Corbyn óvatos brexitpolitikáját, de rendkívüli mértékben zavarja az a terve, hogy óriási állami beruházásokkal lendítse fel a brit gazdaságot. Ezt kivitelezhetetlennek tartják, mert a brit állam nincs abban a pénzügyi helyzetben, hogy ilyen nagy beruházásokat finanszírozzon. A pénzpiacok viszont azonnal büntetnének: leértékelve a fontot és mélybe taszítva a brit államkötvényeket.

Senki sem tudja, hogy mi lesz a választások után

Sem Boris Johnson, sem Jeremy Corbyn nem rendelkezik reális gazdasági programmal, és nincs megfelelő csapatuk sem a problémák kezelésére – véli a Nomura szakértője, aki szerint a konzervatívokat elhagyták azok a mérsékelt és józan gondolkodású politikusok, akik értettek a pénzügyekhez.

A Munkáspárt pedig a szociális demagógiájával csapdába esett, mert a stagnáló brit gazdaság képtelen finanszírozni az elképzeléseiket. Ezért lehet, hogy a választások után újra az derül ki, hogy a brit elit képtelen megoldani az ország problémáit, ahogy erről már a brexit-népszavazás óta többször is tanúbizonyságot tett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyükeri Mercédesz Világ

Brit választás karácsony előtt, a pokol és a Brexit között

A brit választás egyetlen kézzel fogható tétje az, hogy a jó ideje húzódó Brexit-cirkuszban ki lesz a porondmester. Nehéz helyzetből kellene a győztesnek kirángatnia a szigetországot, sokan már azt gondolják: igazából az nyer, aki most veszít.

Marabu Féknyúz: Bízhatok a vakcinában?

Marabu Féknyúz: Bízhatok a vakcinában?

620 km/h-val zakatol az új kínai mágnesvasút, de még rátesznek egy lapáttal

620 km/h-val zakatol az új kínai mágnesvasút, de még rátesznek egy lapáttal

Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól

Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól