szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Részletezte a KSH, miből állt össze a 6,4 százalékos ipari növekedés.

Idén októberben 6,4 százalékkal nőtt a magyar ipar az egy évvel korábbihoz képest a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján – tette közzé a KSH a második becslését. Az első becsléshez képest nem változott az adat, de most már azt is részletezték, hogy minek tudható be ez a növekedés.

A mostani adat jól illeszkedik az éves teljesítményhez: 2019 első tíz hónapjában összesítve 6,3 százalékos volt a növekedés.

A járműgyártásban a kibocsátás 9,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi termelési szintet. A közúti gépjármű gyártásának volumene 9,6, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 8,7 százalékkal bővült.

A számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártása 7,3 százalékkal nőtt. Ezen belül két legjelentősebb alágazat közül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 25, a híradástechnikai berendezés gyártása 2,0 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek gyártása 7,8 százalékkal nőtt. Az alágazatok közül a legnagyobb súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 4,1, míg a második legjelentősebb italgyártás 16,8 százalékkal emelkedett. Három alágazatban csökkent a termelés, közülük a csekély súlyú dohánygyártás esett vissza a legnagyobb mértékben (13,1 százalékkal).

A legnagyobb mértékben, 8,9 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, nagyrészt a műanyagalapanyag-gyártás visszaesése miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!