szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nagy kérdés az lesz, miből teremtik elő azokat a forrásokat, amelyekkel az európaiakat segítik majd a karbonsemlegesség elérésében.

"Ez Európának az a pillanat, ami Amerikának az volt, amikor ember járt a Holdon" – ennél grandiózusabb hasonlattal aligha vezethette volna fel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke első és legfontosabbnak tartott politikai stratégiáját, a Zöld megállapodás (Green Deal) tervét. Az Európai Parlament rendkívüli ülésén bemutatott program valóban ambiciózus: 2030-ra megfelezné az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, 2050-re pedig karbonsemlegessé tenné a kontinenst.

Ennek érdekében többek között 100 milliárd eurónyi (33 ezer milliárd forint) beruházást generálna a klímaváltozás elleni harc jegyében. A bizottsági elnök ezzel próbálja meggyőzni azt a néhány országot – a lengyelek és a csehek mellett a magyar kormányfőt – arról, hogy támogassa az Európai Unió karbonsemlegességi célját. Orbán Viktor többször kifejtette már: júniusban azért nem támogatta azt a nyilatkozatot, amely a karbonsemlegességet irányozta elő, mert pénzügyi segítség nélkül ezt nem látja elérhetőnek. Az persze továbbra is kérdés, hogy a 100 milliárd euróhoz milyen forrásokat tud mozgósítani az EU – az ezzel kapcsolatos stratégiát 2020-ra ígérte a testület -, de valószínű, hogy jó részét a Juncker-tervhez hasonlóan bankgaranciák formájában mozgósítaná. Az biztos, hogy az Európai Beruházási Bank, az EU finanszírozó bankja a klímacélokat támogató zöld bankká alakul át – erről beszélt lapunknak a napokban a testület egyik vezetője is.

Ami szintén várható: az szerepel a 2020 utáni hétéves EU költségvetés tervében, hogy az uniós támogatások legalább egynegyedét a klímaváltozás elleni küzdelemre kell fordítani. Az Európai Parlamentben felszólaló képviselők közül azonban több is szóvá tette: ígéretek helyett valódi támogatást kell majd nyújtani az országoknak. Erre szolgálhat az úgynevezett méltányos átállási mechanizmus, amely a tervek szerint azokat a régiókat fogja támogatni, amelyek nagymértékben függnek a fokozottan szén-dioxid-intenzív iparágaktól. (Összegről megint nem tudni egyelőre.)

A bizottság elnöke üzent azoknak is, akik szerint nem nyújt elegendő segítséget az EU. „Magasak az átállás költségei? De mennyibe kerülne, ha nem cselekednénk? Évről évre nő ez az összeg: 500 millió euró az árvízkár, 10 milliárd euró az aszálykár, ezt a gazdák fizetik meg – és ez még csak a kezdet, ez az összeg csak nőni fog” - érvelt a német politikus.

A terv ezért sem csak támogatási programokat tartalmaz. Része például egy olyan vám is, amellyel azokat a termékeket sújtanák, amelyeknek előállításánál nem vették figyelembe azokat a környezetvédelmi szempontokat, amelyeket az európai termelőktől elvárnak, és költségeket jelent a számukra.

Tény, hogy Von der Leyen mindössze másfél hete áll az Európai Bizottság élén, ám a bejelentés időzítése mégsem lehetne ennél tökéletesebb: jelenleg zajlik Madridban a klímacsúcs, egy nap múlva az EU-tagországok vezetői tárgyalnak újra a kibocsátáscsökkentés kérdéséről – ráadásul épp ma tette közzé a Time, hogy az év emberének Greta Thunberget választotta, aki az elmúlt időszakban az alulról építkező klímaváltozás elleni mozgalom vezéralakja lett. Von der Leyen is ezt a mozgalmat emelte ki, amikor arról beszélt, az emberek a saját eszközeikkel is küzdenek már a klímaváltozás ellen – ki úgy, hogy kimegy az utcára, ki úgy, hogy nem használ egyszer használatos műanyagokat – emelte ki a bizottság elnöke.

A bizottsági stratégia itt érhető el, egyelőre angol nyelven.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlovákia újabb tömeges tesztelésre készül

Szlovákia újabb tömeges tesztelésre készül

A felső párezer kombija: Porsche Panamera-menetpróba

A felső párezer kombija: Porsche Panamera-menetpróba

A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek

A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek