szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Addig nem lesz más fejlesztés az egészségügyben, míg az összes kórtermet és várótermet ki nem festik. Az adósságot felhalmozó kórházakat közben gyámság alá helyezhetik. Ismét felhozta az ápolónők 70 százalékos béremeléstét.

Az egészségüggyel kapcsolatban a béremelésről szóló ígéret nem újdonság, a szakdolgozók és nővérek fizetésének emelésének folyamata 2016 óta zajlik, 2018 végén pedig arról született döntés, hogy 2019-től kezdődően négy lépcsőben rendezik a juttatásokat, erre csak 2020-ban 82 milliárdot különítettek el. A szakaszos emelés összességében 2022-ig a 2018-as szinthez képest 70 százalékos pluszt jelent majd. A kérdés az – erre Orbán is felhívta a figyelmet –, hogy ez elegendő lesz-e a súlyos munkaerőhiánnyal küzdő ágazatban dolgozók itthon tartásához.

A kórházak felújítása ennél is bonyolultabb kérdés, nem véletlen, hogy a kormányfő csak annyit közölt: a három évnél régebben felújított kórházakban minden kórtermet, várótermet és szociális teret fel kell újítani, amíg ez nincs, mást nem tudnak támogatni. A kifestés azonban szó szerint és képletesen is csak a felszíne egy igen régi és igen mély problémának: az egészségügyi intézmények tragikus pénzügyi helyzetének. Ennek rendbetételére is ígéretet tett a kormány, egy karácsony előtt kiadott kormányhatározatban első körben a financiális helyzet átvilágítását, az igények felmérését helyezték kilátásba. Úgy tűnik azonban, hogy amíg ez nincs meg, a kifestésnél nagyobb léptékű fejlesztés sem várható – ha pedig majd igen, az jó eséllyel a mostaninál sokkal erősebb állami kontrollal történhet meg. Ebbe az irányba mutat az Állami Számvevőszék elnökének két nappal ezelőtt megjelent nyilatkozata is: Domokos László a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy a szférában sorozatosan megsértik a gazdálkodásra vonatkozó szabályokat, ezzel rendkívül rossz példát mutatnak.

Erre is kitért Orbán: szerinte kiderült, hogy a kórházi adósságfelhalmozás nem bocsánatos hiba, hanem komolyan veendő ügy, ezt fedezet nélküli kötelezettségvállalásnak hívják. Orbán szerint ennek véget kell vetni, ezért bejelentette, a kórházak az idei évet már nem zárhatják adóssággal. Utasította Kásler Miklós minisztert a helyzet kezelésére, aki szükség esetén javaslatokat tehet az irányításhoz és ellenőrzéshez szükséges eszközökre, a kormány ebben támogatni fogja. (Értsd: felügyelet alá helyezhetik a kórházakat.)

Domokos ugyanakkor beszélt arról is, hogy egyes kórházi beszállítók irreálisan magas árat szabnak meg, ennek kiszűrése is feladat lesz. Erre utalt Orbán Viktor is, amikor arról beszélt: azt javasolta az ágazatot irányító miniszternek, bátran nyúljon hozzá a jórészt nemzetközi beszállítók által realizált extraprofithoz. Az Mfor ezt már úgy értelmezi, hogy a kormány akár extra hozzájárulást várhat el, magyarul különadót is kivethet az ágazatra. Korábban Gulyás Gergely miniszter annyit jelentett be, a kormány tárgyal a beszállítókkal az adósságokról.

A miniszterelnök bejelentése után megkerestük a Magyar Kórházszövetséget, de egyelőre nem válaszoltak. Orbán Viktor évindító sajtótájékoztatójáról ide kattintva olvashatja összefoglalónkat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!