szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állami kukaholding tízmilliárddal tartozik a fővárosi szemétszállító cégnek, most már rendezheti a számlát.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes hétfőn a Népszavának erősítette meg, hogy az állami kukaholding (Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.) továbbra sem utalt ki a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-nek a budapestiektől tavaly szemétdíjként beszedett mintegy 27 milliárd forintból legalább tízmilliárd forintot. Az Index most azt írja, a kukaholding megkapta azt az FKF Zrt. által kiállított számlát, amely a hátralék kifizetését késleltette.

A portálnak Mártha Imre, az FKF felügyelőbizottságának elnöke azt mondta, bár egy hónapig még kibírták volna, hogy nem érkezik meg a pénz az állami cégtől a fővárosi céghez, de valamiből a kukáskocsikat is meg kell tankolni, és a béreket is ki kell fizetni. A számla kiállítása adminisztrációs okok miatt késett.

A kormány a szemétszállítást négy éve az egész országban a kukaholding gondjaira bízta. A lakosság a szemétszállítási díjat közvetlenül a kukaholdingnak fizette, ők utalták tovább a szemétszállítást végző cégeknek. Korábban Orbán Viktor, Tarlós István és a kukaholding háromoldalú megállapodást kötött, amely a múlt hónapban járt le, így a fővárosi szemétszállítás megint a kormányrendelettől vált függővé. A rendeletet a múlt héten Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter módosította, és megváltoztatta a költségszámítás képletét.

Mártha szerint a rendelet és az egyéb jogszabályok "irgalmatlan bürokráciát" követelnek, de már ezeket is feldolgozták a számlához, amelyet végül kiállították és elküldtek. A kukaholding a szabott határidőig, február 20-ig kénytelen lesz kifizetni a 2019-es szemétszállítási díjból még hátralévő 10 milliárdot, bár az elnök szerint a rendeletre hivatkozva a kukaholding még simán tovább húzhatja az időt. Tehát a fővárosnak most az NHKV jóindulatában kell bíznia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás

Amerikában is vannak mesterfokozatú horrorkaravánok

Amerikában is vannak mesterfokozatú horrorkaravánok