szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Előbb a forint árfolyama állított be újabb mélységi rekordot az euróval szemben, majd a januári inflációs adat volt meghökkentően magas. A jegybank szerint mindez csak átmeneti jelenség.

A múlt héten egy ideig 340 forintot kellett adni egy euróért, majd azt közölte a KSH, hogy januárban a fogyasztói árak 4,7 százalékkal haladták meg az előző évit. Utóbbi kettős rekord: többesztendős hazai és aktuális európai csúcs.

A meglóduló árak és a gyenge forint között némi összefüggés annak ellenére felfedezhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezető közgazdászai úgy vélik, az árfolyam és az árszint alakulása között lazább az összefüggés, mint korábban volt. Ők egyúttal az alapkamat és az árfolyam közti kapcsolatot is bagatellizálják.

A forint árfolyama trendszerűen csökken, ami ezer apró ok mellett alapvetően arra vezethető vissza, hogy a miniszterelnök néhány éve kiadta a jelszót: 2030-ra be kell fogni Ausztriát. Mind a költségvetési, mind a jegybanki politika ezt az instrukciót követi, a gazdasági növekedés erőltetése és a pénzbőség az inflációban és a forint gyengülésében egyaránt visszaüt.

Az MNB azt nem mérlegeli, hogy a forintban tartott megtakarítások, bérek és nyugdíjak, eszközök és vagyonok ütemesen veszítenek az értékükből. Fontosabb, hogy a leértékelődő forinton a jegybank árfolyamnyereséget könyvel el. A meglódult inflációt és az elernyedt forintot pedig rendre azzal magyarázzák a Szabadság téren, hogy a jelenség átmeneti.

További részletek az e heti HVG-ben.  

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

MNB-alelnök az elszabadult inflációról: Lépni fogunk. Vagy nem

Csak kiugrás volt a sokéves rekordot jelentő januári infláció, a jegybank egyelőre nem készül kamatemelésre. Erről legkorábban márciusban dönthetnek, minden lehetőség az asztalon van. Nagy Márton mindenesetre megszólalt a kiugró adat után, hogy nyugtassa a piacot.