szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyar Nemzeti Bank elnöke arra hivatkozott, hogy sérelmet okozhatna a rendeltetésszerű működésben Mellár Tamás és Tordai Bence látogatása.

A Párbeszéd Magyarországért két képviselője, Mellár Tamás és Tordai Bence megkereste levélben Matolcsy Györgyöt február 7-én, mert az inflációról és a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájáról akartak tájékoztatást kapni. A képviselők személyesen szerették volna feltenni a kérdéseiket, így időpontot kértek a jegybankelnöktől – derült ki a levelükből.

A válaszra egészen február 20-ig kellett várniuk az ellenzéki képviselőknek. Matolcsy a levélben elismerte, hogy „az állami szervek kötelesek a képviselőket a megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni, ennek megfelelően a képviselő valamennyi közigazgatási szerv, közintézet és közintézmény vezetőjétől előzetesen egyeztetett módon tájékoztatást kérhet".

A jegybankelnök viszont a folytatásban azt is hozzátette, hogy a törvény azt is rögzíti, hogy

e jogosultság az érintett szerv működésére vonatkozó előírásokra figyelemmel, valamint rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelme nélkül gyakorolható.

Matolcsy erre hivatkozva azt kérte, hogy inkább írásban tegyék fel a kérdéseiket.

A Párbeszéd a Facebookon fejezte ki értetlenségét, azt írták, nehezen értik, hogy néhány dokumentum elolvasása és főosztályvezetőkkel megejtendő, félórás beszélgetés milyen sérelmet okozna a rendeltetésszerű működésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!