szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ezt nyilatkozta az ország pénzügyminisztere a Reutersnek.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Mind a Nemzetközi Valutaalap, mind a Világbank árgus szemekkel figyeli a koronavírus-járvány hatását a globális gazdaságra és segítséget ígér minden hozzáforduló államnak. Elsősorban természetesen a szegény országokra gondolnak, amelyekben amúgy is gyengén működnek az egészségügyi szolgáltatások. Számukra rendkívüli pénzügyi segélyt nyújtanak, hogy le tudják küzdeni a járvány következményeit.

A Rapid Credit Facility és a Rapid Financing Instrument ezt a célt szolgálja. 2014-ben innen nyújtottak támogatást az Ebola vírus által sújtott afrikai államoknak: kapott belőle Guinea, Libéria és Sierra Leone is.

Abdirahman Duale Beileh, Szomália pénzügyminisztere elmondta a Reutersnek, hogy Afrikában mindenütt azért imádkoznak, hogy a járvány ne érje el őket. "Ha hozzánk is eljut a vírus, akkor mi mindnyájan meghalunk, mert nincsenek meg a szükséges védelmi intézményeink a járvány ellen" – mondta Afrika egyik legszegényebb államának pénzügyminisztere.

A Párizsban működő OECD pedig arra figyelmeztet mindenkit, hogy a 2008-as nagy pénzügyi válság óta ez a legsúlyosabb krízis, amellyel a világ szembekerül. Felére csökkenhet a korábban jósolt gazdasági növekedés és megrendülhet a bizalom a globális gazdaság szereplői között.

A Bloomberg eközben arra mutat rá, hogy épp ennek a bizalomnak a helyreállítását célozta a Federal Reserve Board 0,5 százalékos kamatcsökkentése, amely távolról sem érte el a kívánt eredményt: a rövid optimista időszak után ugyanis tovább estek a részvények árfolyamai a New York-i tőzsdéken.

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank időközben bejelentette, hogy idén áprilisban virtuálisan rendezik meg kettejük szokásos találkozóját. A döntéssel akarják elkerülni, hogy a koronavírus-járvány problémákat okozzon a több ezer résztvevőnek és persze az amerikai hatóságoknak, melyek egyre szigorúbban ellenőrizhetik a beutazókat, ha a járvány teljes erővel eléri az Egyesült Államokat is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!