szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sok vita hátráltatja a megoldást, de azért nem reménytelen a helyzet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Olaszország már régóta Európa beteg embere, de most a koronavírus-válság miatt végzetes kihívás előtt áll az ország gazdasága. Németország, Európa erős embere hajlandó segíteni, de csak bizonyos feltételekkel – számol be a Bloomberg. Kedden erről is tárgyaltak az uniós pénzügyminiszterek, akik előkészítik az állam és kormányfők csütörtöki videó-csúcsértekezletét.

Jön a közös uniós kötvény?

Olaszország azt javasolja, hogy a koronavírus-válságból az Európai Unió előre meneküljön, vagyis bocsásson ki közös kötvényt, amelynek befektetőkkel szemben biztosítékát elsősorban az erős német gazdaság garantálná. Az olaszok elképzelését támogatják a franciák és a spanyolok is, ami nem véletlen, hiszen ők maguk is az olaszokéhoz hasonló cipőben járnak: már a koronavírus elterjedése előtt is sok gazdasági problémával küszködtek, melyeket most tovább fokoz a járvány.

A németek szerint mivel strukturális problémák vannak Olaszországban – az államadósság már a vírus elterjedése előtt elérte a GDP 135 százalékát –, így Róma kaphat támogatást, de csak bizonyos feltételekkel. Ugyanezt gondolják a hollandok is. Mindkét pénzügyileg erős ország azon a véleményen van, hogy már az is nagy engedmény, hogy az EU hajlandó eltekinteni az eurózóna deficitszabályaitól.

Elvi lehetőség arra is lenne, hogy Európai Központi Bank felvásárolja olasz államkötvényeket, ám a 2012 óta élő módszerrel a németek és hollandok ellenállása miatt egyszer sem éltek.

A lehetőség azért is elvi, mert előbb az Európai Stabilitási Mechanizmus hitelkonstrukciójáról kellene megállapodni. A Bloombergnek név nélkül nyilatkozó uniós és tagállami szakértők mind azt mondják, hogy az erős államok csakis bizonyos feltételekkel lennének hajlandóak aláírni a hitelkonstrukciót, de ezt az olaszok nem fogják elfogadni.

Merkel csapdában

Az önkéntes karanténba vonult Angela Merkel német kancellárnak azért sem egyszerű a dolga, mert úgy kellene eleget tenni Olaszország segélykérésének, hogy azzal ne háborítsa fel saját pártjának pénzügyi konzervatívjait, akik inkább kitartanának a pénzügyi szigor mellett.

A kancellár vékony jégen táncol, mert hamarosan dönteni kell arról, hogy ki vezesse pártját, a CDU-t. Angela Merkel Armin Laschetet, Észak-Rajna–Vesztfália mérsékelt miniszterelnökét támogatja, de vele szemben ringbe szállt a konzervatívok erős embere, Friedrich Merz is. Ha a kancellár engedményeket tesz az olaszoknak, akkor ezzel segítheti hazai politikai ellenfelét abban, hogy sikeresen pályázza meg az utód posztját.

Peter Altmaier, Angela Merkel egykori kabinetminisztere, aki jelenleg gazdasági miniszter a berlini kormányban, a Handelsblattnak úgy nyilatkozott: az olaszok közös kötvény elképzelései a fantázia birodalmába tartoznak. "Rég visszadobott elképzelések felmelegítéséről van szó, ez egy fantom vita!" – hangsúlyozta a német miniszter.

Bár az Európai Központi Bank 750 milliárd eurós kötvényvásárlási programot jelentett be, de Frankfurtban is tisztában vannak azzal, hogy ez önmagában nem elég. Ők üdvözölnék a közös kötvény kibocsátását, és a Bloomberg értesülései szerint Brüsszelben az EU pénzügyi szakértői is olyan megoldáson dolgoznak, amely a német és holland kifogások megkerülésével tenné lehetővé ezt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!