szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A maffiák számára ideális pénzkeresési lehetőség a világjárvány – erről írt hosszú cikket a La Repubblica című olasz lapban Roberto Saviano, aki a Gomorra című könyvével és televíziós sorozatával világhírűvé vált.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Miért érvényesülnek a maffiák remekül a világjárvány idején – kínai triádoktól kezdve egészen Szicíliáig? Mert már évek óta felfedezték, hogy az egészségbiznisz a jövő üzletága. Benne is vannak nyakig a gyógyszerektől a temetésekig.

Míg a hivatalos pekingi vezetés még igyekezett elhallgatni a koronavírus-járványt az év elején, a hongkongi triádok már készleteket halmoztak fel fertőtlenítő szerekből, vécépapírból és más hétköznapi cikkekből, amelyekért azután ölték egymást az emberek Hongkongban és nyilvánvalóan másutt is Kínában.

Ha hiány van, akkor kevesen kérdezik, hogy mennyire legális az üzlet és miért ilyen pofátlanul magas az ár. A triádok pedig kaszáltak. Ráadásul azt is kihasználhatták, hogy a rendőrség fő feladata a kijárási tilalom ellenőrzése lett, így jóval kisebb figyelem és ember jutott a maffia elleni küzdelemre.

A hiánygazdaság helyzetbe hozza a maffiát

A kábítószer-kereskedelem hagyományosan az egyik legjobb üzlete a maffiáknak, melyek előszeretettel használnak ehhez latin-amerikai vagy kelet-európai repülőtereket. Miért? Mert ott könnyebben megkenhetőek a hatóságok. Most ugyanezeket a repülőtereket a maffiák arra használják, hogy a kábítószer mellett egészségügyi hiánycikkeket is szállítsanak Európa gazdagabb felébe.

Az ellenőrzés meggyengült, az államok és az Európai Unió az egészségügyre koncentrálnak. A határok lezárása a maffiáknak kedvez, melyek igyekeznek megtalálni a kiskapukat. Az izoláció természetesen a maffiáknak is problémát jelent, de sok államban jól be vannak épülve a rendőrségbe, így megtalálják a megoldást.

Roberto Saviano emlékeztet arra, hogy a tizenkilencedik század végén nagy kolera-járvány pusztított Olaszország déli részén, elsősorban Nápolyban. Az olasz állam nagy pénzekkel támogatta azt, hogy higiéniai szempontból modern város legyen Nápoly. A parlamenti vizsgálóbizottság azután megállapította: a célt csak részben sikerült elérni, mert a pénz nagy részét lenyúlta a maffia...

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!