szerző:
Dobos Emese
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A pánikvásárlás miatt lehet fennakadás az ellátásban, de gondot a hazai termelőknek inkább a nyakunkon maradó, exportra szánt készlet okozhat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A szombattól életbe lépő korlátozás semmilyen módon nem érinti az áruellátás biztonságát – ezt nem sokkal Orbán Viktor péntek reggeli bejelentése után közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). A gyorsaság indokolt, hiszen még be sem jelentették az első magyarországi fertőzöttet, amikor már elindult nálunk a pánikvásárlás, bár az OKSZ akkor is intette a lakosságot attól, hogy felhalmozzák az élelmiszereket. Vásárolni kezdtek az emberek, mintha nem lenne holnap, annak ellenére, hogy a szakemberek a kezdetektől fogva mondták, hogy megoldott az ország élelmiszer-ellátása, amihez nagyban hozzájárul az is, hogy a boltokban forgalmazott élelmiszerek 80 százaléka hazai termék. A pánikszerű felhalmozás pedig félő, hogy élelmiszer-pazarláshoz vezet. Az emberek ráadásul hajlamosak leszűkíteni azt, mit is vásárolnak, ami hosszabb távon nem tesz jót az egészségünknek. A Magyar Dietetikusok Szövetsége mennyiségi tippeket is adott arra, egy főre mennyi élelmiszert érdemes felhalmozni kéthetes karantén idejére.

 • Pékáru 2 kg
 • Burgonya, tészta, egyéb gabonaforrás összesen 2 kg
 • Zöldség és gyümölcs 10 kg
 • Húsfélék, felvágottak, hal 2 kg
 • Tej vagy ennek megfelelő tejtermék 7 liter
 • Tojás 10 db
 • Étolaj 1/2 liter
 • Vaj, margarin, szendvicskrém 1 tégely
 • Olajos mag, dióféle 15 dkg
©

Nincs élelmiszertartalékunk

Bár egységes szabályozás nincs erre, Magyarország kivételével minden EU-tagországnak van valamilyen élelmiszer-tartaléka. Ez általában egy nonprofit cég feladata: felvásárolnak tartós élelmiszereket (lisztet, olajat, konzerveket, gabonát), és ezt menedzselik is. A tartalékot a lejárta előtt piacra dobják és újratöltik – persze túlzás lenne azt állítani, hogy nyereséges tevékenység, de stratégiailag kulcsfontosságú lehet.

„Németország és Szlovákia is két hónapig el tudná látni ebből a lakosságát. Nem is csak a mostani koronavírus miatti veszélyhelyzetek miatt fontos, hogy rendelkezzen egy ország ilyen tartalékkal, piaci szempontból is fontos lenne. Az élelmiszer-termelés nagyon ki van téve a rizikófaktoroknak, nagyban függ az időjárástól is” – mondja az agrármérnök Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője. A tartalék pedig védőhálóként is funkcionál, ha nem olyan az éves termés, mint ahogy azt remélik. Magyar még 2016-ban nyújtott be egy parlamenti határozati javaslatot a nemzeti gazdaság- és élelmiszerbiztonsági tartalékról szóló szabályozás megalkotásának szükségességéről – erről azóta sem született semmilyen döntés. Tartalékunk pedig nincs.

Ez nem volt mindig így: 2015-ig a Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. (TIG) látta el ezt a feladatot, amelyet felszámoltak, miután ötmilliárdos veszteségét a Hungária Értékpapír Zrt. bukása után további 113 milliót veszített. A TIG-nél több mint 3 milliárd forint értékben volt a készletben többek között búza, kukorica, liszt, vetőmag, cukor és étolaj.

©

De nem is kell

„Nincs szükség hatósági élelmiszer-tartalékra. Korábban is az enyhe túltermelésből kifolyólag volt, az EU-s csatlakozással pedig teljesen értelmét veszítette. Megoldja a magánszektor” – magyarázza Raskó György, agrárközgazdász. Bár ilyen méretű járvánnyal még nem álltunk szemben, biztosan állítja a szakember, hogy se nyersanyag-, se élelmiszerhiány nincs.

„Magyarországon jelenleg is hatalmas készletek vannak kukoricából, búzából, cukorból és növényi olajból. Igaz, magánraktárakban, de inkább abból a szempontból okozhat ez gondot, hogy nem tudják kiüríteni, mire jön az új termés” – mutat rá. Koronavírus ide vagy oda, a természet attól még teszi a dolgát, és eddig az időjárás nem ártott egyáltalán az idei termésnek.

Raskó György a hazai mezőgazdasági termelés szempontjából nagyobb problémának látja, hogy itt rekednek az eredetileg exportra szánt készletek. Átmeneti hiány olyan termékekből lehet a szállítás miatt, amit importálunk, így például eperből vagy paradicsomból. Az üres polcok látványa is pusztán abból adódik, hogy az eddigi keresletre berendezkedett logisztika és polcfeltöltés borult fel a lakossági pánikvásárlások miatt. „Ha minden borulna, még akkor is vannak az Európai Uniónak intervenciós tartalékai, amihez nyúlhatunk” – teszi hozzá.

Védőmaszkot és gumikesztyűt viselő polgárőrök időseknek vásárolnak be egy XIII. kerületi áruházban
©

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tippjei

 • észszerűen csak annyi élelmiszert raktározzunk be otthon, amennyi elegendő arra az esetre, ha két hétre karanténba kerülnénk
 • mérjük fel, miből mennyi van otthon, hogy tényleg csak abból és annyit vegyünk, ami szükséges
 • ne vegyünk olyat, amit nem szeretünk
 • érdemes többet főzni és lefagyasztani, ha lehet
 • álljunk ellen a nassolásnak
 • rendelhetünk házhoz ételt és élelmiszert is

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!